SEO Optimizasyonu Nedir? sorusuyla başlayalım. Arama motoru optimizasyonu (Search Engine Optimization)’ ın kısaltmasıdır. Web sitelerini arama motorlarının daha rahat bir şekilde anlayabilmesine “taramasına” olanak sağlayacak şekilde arama motorlarının kriterlerine uygun hale getirilerek “web sitesinin optimize edilmesi” hedeflenen anahtar kelimelere ait arama moturu aramalarında yükseltilmesidir.

Bu yazımızda bu optimizasyon nasıl yapılır bunu öğreneceğiz arkadaşlar. Bunu kendiniz manuel olarak yapabilirsiniz ama wordpress kullanıyorsanız bunu yapmanızda yardımcı olan eklentilerde mevcuttur. Bunlardan bir tanesi “Yoast SEO” ekletisidir. Eklentiler sekmesinden yeni eklenti diyerek arama kısmına yazarak kurulumu yapın. Ücretsiz olarak kullanabilirsiniz.

Tüm özelliklerini kullanmak için, satın almak isterseniz buradan inceleyebilirsiniz.

Yoast SEO Eklentisi Kurulumu
Yoast SEO Eklentisi Kurulumu

Eklentinin ayarlar kısmında değiştirmeniz gereken bir ayar bulunmuyor. Genel görünüm ile ilgili ve bir takım diğer ayarlar mevcut olduğu gibi bırakabilirsiniz. Yazınız ile ilgili ayarları zaten yazı içeriğini oluştururken yapıyorsunuz. Yazı içeriğinizin alt kısmında Yoast SEO bloğunu göreceksiniz.

Yoast SEO bloğu
Yoast SEO bloğu

SEO Optimizasyonu Ayarları

Burada ilk etapta ilgilenmeniz gereken 3 bölüm var. Snippet Önizlemesi, Okunabilirlik Analizi ve Odak anahtar Kelime.

Snippet Önizlemesi

Snippet arama motorları sonuçlarında gözüken kısımlara verilen addır arkadaşlar. Burada yazınızın ismi, site ismi, yazı meta (özet) açıklaması, yazı linki gibi bilgiler bulunmaktadır. Aşağıdaki resimde yazımızın arama motorunda nasıl görüneceğinin önizlemesi vardır.

Snippet Önizlemesi

“Seo Başlığı” kısmı belirli bir uzunlukta olmalıdır. Kısa yazdığınızda yeşil çizgi turuncu olur ve birazdan göreceğimiz “Odak Anahtar Kelime” bloğunda size bunula ilgili uyarı verir. O yüzden bir kaç kelime daha ekleyebilirsiniz. Bunu otomatik olarak yazı başlığından almaktadır. İsterseniz değiştirebilirsiniz. (Bkzn: En iyi WordPress Yazı Başlıkları)

“Meta Açıklaması” kısmında ise arama motorları sizin yazınızın özetini bilmek ister eğer burayı boş geçerseniz arama motorları yazınızın ilk 140 karakterini otomatik olarak kırpacaktır ve sonuçlarda gösterecektir. Meta açıklaması 122-157 karakter aralığında olmalıdır.

Okunabilirlik Analizi

Bu kısımda yazınızın okunabilirlik analizi yapılmaktadır. Cümle uzunluklarından paragraf sayısına, kelime adedinden toplam başlık dağılımına kadar analiz yapılıp uygunluğu gösterilmektedir.

Okunabilirlik Analizi
Okunabilirlik Analizi

Yazı yazarken buradaki bildirimler otomatik olarak değişmektedir. Bence bunlara takılmayın yazınızı yazın ve en son optimizasyonları yapın.

Odak Anahtar Kelime

Burası önemli arkadaşlar. Bu yazıyı yazarken ortalarında bu kısmın ekran görüntüsünü almıştım. Sizinle paylaşayım. Bir kaç kırmızı düzeltilmesi gereken, Birkaç turuncu düzeltilse iyi olur ve zaten düzeltimiş yeşil renkte maddeler gözükmektedir. Tek tek bunlara değinmeden önce anahtar kelimemizi belirlemeliyiz.

Anahtar Kelimemiz yazımızla alakalı olmalıdır ve site başlığında geçmelidir. Buna ek olarak ilk paragrafın başlangıcında da olmalıdır ve belirli bir yoğunlukta ne az ne çok kullanılmalıdır. Seo Optimizasyonu için bu önemlidir.

Odak Anahar Kelime
Odak Anahar Kelime

Internal Links: Yazınızın içeriğine en az bir adet site içinden başka yazı linki vermenizi istiyor. ( Yazımıza bakarsanız en iyi wordpress yazı başlıkları diye bir başka yazımıza link verdir 🙂 )

Keyphares Density: Anahtar Kelimenizin kullanma adedi, en az 3 adet kullanılmalıdır.

Text Length: Yazınızın toplam kelime adedi en az 300 kelime olması önerilir. Daha az örneğin 100 kelime olduu durumlarda da seo puanınız iyi çıkabilir.

Outbond Links: Buradaki uyarı dış bir internet sitesine link vermenizi belirtiyor. Örneğin kaynak olabilir, datasheet olabilir, dowload linki vs.

Keyphares in introduction: Anahtar Kelimenizin başlangıç paragrafınızda geçmesini belirtiyor. Geçmesi önerilir.

Keyphares Length: Anahtar Kelimenizin uzunluğu en az 1 kelime ve en fazla 4 kelime olması uygundur.

Keyphares Meta Description: Meta açıklamanızın uzunluğu 122-157 karakter arası uygun olduğunu söylemiştik.

Previously Used Keyphares: Daha önce bu anahtar kelime kullanılmış mı? Aynı anahtr kelimeyi kullanmamaya özen gösterin.

Image alt attributes: Yazı içeriğine eklediğiniz resimlerin alt yazıları ve alternatif metinlerini eklmeyi unutmayın.

Keyphares in Title: Anahtar Kelimenizi yazı başlığınıza eklemenizi söylüyor. İlk kelime olarak kullanılması uygundur.

SEO Title width: Yazı başlığı uzunluğunuzun yeteri kadar olması ne çok kısa ne çok uzun olarak ayarlayın.

Keyphares in Slug: Buradaki slug kelimesi yazınızın sitedeki erişim linkidir. Bununda ne çok kısa ne çok uzun olmayacak şekilde ayarlanmalıdır.

Sonuç

Evet arkadaşlar tüm bu optimizasyon ayarlarına dikkat ettikten sonra son durum olarak bu yazının SEO Optimizasyonu durumuna bir bakalım.

SEO Durumu
SEO Durumu

Her yazı için tamamının uygun olmasını beklemeyin. Ama münkün olduğu kadar iyileştirme yaparsanız sizin yazılarınızın SEO puanların yüksek olması ve arama motorlarında daha yukarılarda çıkma olasılığı artacaktır. Buda size trafik sağlayacaktır.

Bol trafikli günler dilerim.


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.