Yeni yazı oluşturma kısmı eski wordpress sürümüne göre değişti arkadaşlar ama temel şeyler aynı kalmış gözüküyor. Yeni sürüm ile blok tasarıma geçildi. Kısa sürede alışıyorunuz ama eksileri var gibi zamanla onların giderileceğini düşünüyorum.

Yeni yazı oluşturmak için sol taraftaki Yazılar sekmesinden Yeni ekle tıklayın. Boş bir sayfa açılacaktır. Orta kısıma içeriğimizi yazacağız. Sağ sekme ise yazı ile ilgili ayarlarımızı yapacağız.

Yeni Yazı Oluştur WordPress 5.0

Başlık ekle kısmına yazacağınız yazının başlığını ekleyebilirsiniz arkadaşlar. Başlık eklerken arama motorlarında en populer kelime öbekleri kullanmaya dikkat ederseniz seo puanınız artabilir. (Bkzn: En iyi yazı başlıkları) Seo puanı nasıl arttırılır konusuna ileride detaylıca değineceğiz.

Yeni Blok Eklemek

Yazı içeriğimizi paragraf paragraf oluşturduktan sonra yeni obje eklemek için paragrafın üzerindeki artı (+) işaretine basarak ekleyeceğimiz blokları seçebiliriz arkadaşlar. Başlık yapmak, liste oluşturmak, resim eklemek, kod eklmek vs bir çok şey var.

Yeni Yazı Blok Ekle

Resim Eklemek

Resim eklemek için yukarıdakinden daha kısa bir yol vardır. Yeni bloğun sağ tarafında resim ekle simgesine tıklamanız yeterli. Resimlerini eklerken isimlerini resimle ve yazıyla alakalı ingilizce karakter olacak şekilde koymayı unutmayın. Seo puanınızı arttırabilir.

Yeni Yazı Resim Ekle

Resimlerinizi mümkün olan en ufak boyutta sıkıştırıp ekleyin. Sayfa boyutunun ne kadar az olursa sitenizin performansı o kadar yüksek olur. Performansa göre de arama motorlarında üst sıralara çıkarsınız. Resim ekledikten sonra resim için altyazı ve alternatif metin de eklemeyi unutmayın. Bu metinler yazınızla ve resminizle alakalı kelime öbeklerinden oluşmalıdır. Resmin üzerine tıkladığınızda alt tarafında alt yazı ekleyi göreceksiniz.

Kategori Eklemek

Yazdığınız yazıya bir kategoriye dahil etmek için sağ taraftaki ayarlar sekmesinden kategorileri seçin. İstediğiniz bir veya birden fazla kategoriyi seçebilirsiniz. Buradan da yeni kategori oluşturabilirsiniz.

Yeni Kategori Ekle

Etiket Eklemek

Yazılarınıza etiket eklemek arama motorları tarafından indexlenmesini sağlar arkadaşlar. Ekleyeceğiniz etiketler yazınızın içeriğiyle alakalı kelime öbeklerinden oluşmalıdır ve 3 kelimeyi geçmemelidir. Bu etiketleri seçerken arama motorlarında aranacak kelimeler size referans oluşturabilir. Örneğin bu yazı için, “Yeni Yazı Oluşturma”, “Yazı Resim Ekleme”, “WordPress” vs. olabilir.

Sağ sekmede etiketler kısmına anahtar kelime öbeklerinizi yazıp virgül koyduğunuz zaman etiketleriniz eklenmiş olur.

Etiket Ekleme

Öne Çıkan Görsel Ekleme

Öne çıkan görsel yazınızın başlık görselidir. Yani yazılarınızın ana sayfada yada blog sayfanızda resimle birlikte görülmesini istiyorsanız buraya yazınızla alakalı bir görsel eklemenizi tavsiye ederim. Bu görselin en az 200×200 pixel çözünürlükte olması seo puanınızı arttıracaktır.

Öne Çıkan Görsel Ekleme

Özet Ekleme

Her sitenin bir index yani ana sayfası mevcutyur ve burada son yazılan yazılarımızı veya kategorilerimizi listeleriz. Yazıları listelerken sadece konu başlığı veya resim kullanmak yerine konu ile ilgili özeti veya kısa bir bölümünü göstermek isterseniz bu bölümü kullanabilirsiniz. Pek yayın olmasada kullanan siteler vardır. Bu bölümü boş geçerseniz worpress ayarlar kısmında belirlediğiniz kelime adedi kadar yazınızın ilk paragrafı gözükecektir.

Yorum Ayarı

Sağ menüdeki Tartışma sekmesinde yazınıza yorum yapılıp yapılamayacağı iznini ayarlayabilrisiniz. Yapılan yorumlara geri bildirim yapılması ayarını da buradan ayarlayabilirsiniz.

Yeni Yazı Oluşturma Düzen Seçimi

Burada temanızla alaklı ayarları değiştirebilirsiniz. Yazınızın temanızda nasıl gözükeceğini, yan tarafında dolaşım menüsü olsun mu olmasın mı, dolaşım menüsü solda mı olsun sağda mı olsun bu ayarları bu sekme altında yapabilirsiniz.

Yazı Düzen Seçimi

Yeni Yazı Yayımlamak

Yeni yazınızın içeriğini oluşturduktan sonra sıra yayınlamaya geldi. Sağ menünün üst kısmında “Yayımla” butonu var. Tıkladığınızda yazınız hemen yayınlanır. İsterseniz yayınlama tarihini değiştirip dilediğiniz tarihte otomatik yayımlayabilirsiniz. Dilediğiniz yazarı seçebilir yada daha sonra devam etmek için taslak olarak kaydedebilirsiniz.

Yeni Yazı Yayımla

Yeni yazı oluşturma adlı bu yazımızda herkeze bol bloglamalar dilerim.


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.