Yapay zeka (Artificial Inteligence), makinelerin deneyimlerden öğrenmesini, yeni girdilere uyum sağlamasını ve insan benzeri görevleri yerine getirmesini mümkün kılar. Bugün hakkında duyduğunuz çoğu yapay zeka örneği – satranç oynayan bilgisayarlardan kendi kendini süren araçlara – yoğun bir şekilde derin öğrenmeye ve doğal dil işlemeye dayanıyor. Bu teknolojileri kullanarak, bilgisayarlar, büyük miktarlarda veriyi işleyerek ve verilerdeki kalıpları tanıyarak belirli görevleri gerçekleştirmek için eğitilebilirler.

Yapay Zeka Tarihi

Yapay zeka terimi 1956’da ortaya çıkmıştır, ancak artan veri hacimleri, gelişmiş algoritmalar ve bilgi işlem gücü ve depolamadaki gelişmeler sayesinde Yapay Zeka (AI) bugün daha popüler hale gelmiştir.

1950’lerde yapay zeka araştırmaları problem çözme ve sembolik yöntemler gibi konuları araştırırdı. 1960’larda ABD Savunma Bakanlığı bu tür çalışmalara ilgi gösterdi ve temel insan akıl yürütmesini taklit etmek için bilgisayarları eğitmeye başladı. Örneğin, Savunma İleri Araştırma Projeleri Ajansı (DARPA), 1970’lerde sokak haritalama projelerini tamamladı ve DARPA, 2003’te Siri, Alexa veya Cortana’nın ev isimleri olmasından çok önce, akıllı kişisel asistanlar üretmiştir.

Bu erken çalışma, bugün bilgisayarlarda gördüğümüz otomasyon ve resmi akıl yürütme gibi karar destek sistemleri ve insan yeteneklerini tamamlamak ve güçlendirmek için tasarlanabilen akıllı arama sistemleri de yolunu açtı.

Neden Önemli

Teknoloji geliştikçe, daha hızlı yaşadığımız aşikar ve daha da sabırsızlanıyoruz. E-posta yazarken, ismin tamamını yazmadan önce bir kaç harf sonra ismin tamamını getirebilyor. Akıllı telefonlarımızı kullanırken, sesle komut verebiliyoruz. Bunlar, günlük hayatımızda yapay zekanın nasıl kullanıldığının sadece birkaç basit örneği.

Yapay zeka bilgisayar ve robotların insanlar için çok zor veya riskli olan şeyleri yapması konusunda en faydal sağlayacak alan olacaktır. Google’ın sahibi olduğu ve robotları hayvan hareketlerini çoğaltmak ve tuhaf arazilerde gezinmek için yapay zeka kullanan bir şirket olan Boston Dynamics hatırlayın. Bir orman yangını düşünün ve insanlara mümkün olmayan bir robot erişim alanı oluşturarak potansiyel olarak neleri başarabileceğimizi düşünün.

Sağlık sektöründe, ki trilyon dolarlık bir endüstri, her yeni teknolojide uygulama bulmaya devam ediyor. Doktorlara ve temel teşhis sağlık hizmetlerine erişimi olmayan çok fazla kırsal alan var. İnsanlara basit rahatsızlıkları teşhis etmek için bilgisayarları öğretebilirsek, potansiyel olarak neler olabileceğini düşünün. Bu çevre üzerindeki bazı çalışmalar, potansiyel olarak IBM Watson Health tarafından ele alınmaktadır.


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.