William Edwards Deming (1900-1993), kalite alanında lider yönetim düşünürü olarak kabul edilmektedir. Yöntemleri, İkinci Dünya Savaşı ve sonrasında Japonya’nın toparlanmasını hızlandırmaya yardım eden bir istatistikçi ve iş danışmanıydı. Bireylerin ve kuruluşların kendilerini, ilişkilerini, süreçlerini, ürünlerini ve hizmetlerini planlayıp sürekli olarak geliştirmelerine olanak tanıyan ilk felsefeyi ve yöntemi türetmiştir. Onun felsefesi işbirliği ve sürekli iyileştirme biridir; Suçlamaları önler ve hataları iyileştirme fırsatları olarak yeniden tanımlar.

William Edwards Deming
William Edwards Deming

Hayatı ve Kariyeri

1900 yılında Iowa’da doğan Deming’in erken yerleşimci topluluğunda mütevazi bir şekilde yetiştirilmesi, daha sonraki düşüncesini etkileyecek olan tasarruf ve alışkanlıktan yoksun olma alışkanlıklarını aşılamaktı. Üniversite kariyeri 1921 yılında bir mühendislik diplomasına sahip olan Wyoming Üniversitesi’nde başladı. Ardından Colorado Üniversitesi’nden matematik ve fizik alanında yüksek lisans yaptı. 1928 yılında Yale Üniversitesi’nde matematiksel fizik doktorasını aldığı öğrenimini tamamladı. Deming daha sonra gelecek 10 yıl boyunca matematik, fizik ve istatistik derslerinde ve yazım üzerine yoğunlaştı.

1920’lerin sonunda Deming, istatistiksel tekniklerin üretim süreçlerine uygulanmasını deneyen Walter Shewhart’ın çalışmalarına aşina oldu. Deming, Shewhart’ın tekniklerini, özellikle büro, idari ve idari faaliyetler olmak üzere imalat dışı süreçlere uygulamakla ilgilenmeye başladı. 1939’da ABD Sayım Bürosu’na katıldıktan sonra, istatistiksel süreç kontrolünü tekniklerine uyguladı ve bu da verimlilikte altı kat artışa katkıda bulundu. Bu süre zarfında Deming, mühendisler ve tasarımcılar için, – ve Shewhart’ın – gelişen istatistiksel süreç kontrol yöntemleri üzerine kurslar düzenlemeye başladı. Stanford’da Deming, Shewhart Öğrenme ve İyileştirme Döngüsünü ve PDCA Döngüsünü kullanarak birkaç yıl içinde yaklaşık 2.000 kişiye Stanford istatistik eğitim programını öğretti.

Deming’in bir istatistikçi olarak uzmanlığı, İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Japon Sayımına bir danışman olarak Japonya’ya gönderilmesinde etkili oldu. Bu sırada, ABD dünyanın geri kalanı tarafından daha çok kısılmış ürünlerle birlikte, önde gelen ekonomik güçtü; Deming’in yeni fikirlerine ihtiyaç duymadığını gördü. Öte yandan Japonlar, kendi mallarının uluslararası karşılaştırmalarla itildiklerini fark ettiler. Dahası, savaştan sonra, üretim sonrası denetim süreçlerinin getirdiği hammaddelerin israfını karşılayamadılar ve sonuç olarak bu problemleri çözmelerine yardımcı olacak teknikler aradılar. Japonya’da iken, Japon Bilim Adamları ve Mühendisleri Birliği (JUSE) ile Japonca’ya istatistiksel yöntemler ve şirket çapında kalite dersi verme konusundaki kariyerine dahil oldu. Deming, Total Quality Management (TQM) olarak bilinen tekniklerin bir araya gelmesiyle başladı. .

1970’lerin sonunda, ABD’nin Japonya’daki başarılarının farkında olmasıydı. 1980’ler, çalışmasını ve etkisini açıklayan bir yayın dizisi gördü. 1980 yılındaki Amerikan seminerlerinde Deming, Batı tarzı yönetimin toplam dönüşüm ihtiyacından bahsetti. 1986’da Japon imalat endüstrisinin dönüşmesine yol açan düşünce ve pratiği belgeleyen krizden çıktı. 1993’te ölmeden hemen önce W. Edwards Deming Enstitüsü’nü kurdu.

Demung Yönetimi için 14 İlkesi

Deming, işyerinde bilgi geliştirmek için bir çerçeve sağlayan ve uzun vadeli iş planlarına ve amaçlarına rehberlik etmek için kullanılabilecek 14 ilke yaratmıştır. Noktalar, yönetim için felsefi bir kod olarak bir eylem planı oluşturmaz. Diğer yönetim disiplinlerinde olduğu gibi, kaliteye ilişkin birçok yorumcu tarafından kapsamlı bir şekilde yorumlanmıştır.

Deming’in 14 ilkesi

Rekabet, işte kalma ve iş sağlama amacına yönelik olarak ürün ve hizmetin geliştirilmesine yönelik amaçların tutarlılığını yaratın.
Yeni felsefeyi benimseyin. Batılı yönetim zorluğa uyandırmalı, sorumluluklarını öğrenmeli ve değişim için liderlik yapmalıdır.
Kitle denetimine bağımlılığı durdurun. Baştan itibaren ürüne kalite kazandırın.

  1. Tek başına fiyat etiketi temelinde iş verme pratiğini sona erdirin. Bunun yerine toplam maliyeti en aza indirin. Uzun süreli bir sadakat ve güven ilişkisine dayanan herhangi bir ürün için tek bir tedarikçiye doğru hareket edin.
  2. Kaliteyi iyileştirmek ve israfı azaltmak için üretim ve servis sistemini sürekli ve daima geliştirin.
  3. Enstitü eğitimi ve yeniden eğitim.
  4. Enstitü liderliği. Denetimin amacı, insanlara daha iyi bir iş çıkarmaları için yardım etmeli ve yardımcı olmalıdır.
  5. Herkesin şirket için etkin bir şekilde çalışabilmesi için korkuyu sürün.
  6. Bölümler arasındaki engelleri yıkın. Araştırma, tasarım, satış ve üretim alanındaki insanlar, üretim problemlerini öngörmek ve çözmek için bir ekip olarak çalışmalıdır.
  7. İş hedeflerine ulaşmak için gerekmedikleri için işgücüne sloganlar, ithamlar ve hedefleri ortadan kaldırın.
  8. Sayıları değil, kalite ve yöntemleri dikkate almak için sayısal kotaları ortadan kaldırın.
  9. İşçiliğin gururu için engelleri kaldırın.
  10. Hem yönetim hem de işgücü için güçlü bir eğitim programı kur ve yeniden eğitim al.
  11. Dönüşümü gerçekleştirmek için harekete geçin. Yönetim ve iş gücü birlikte çalışmalıdır.

Deming’ in 7 Yönetim Hastalığı

Deming, burada yönetimin karşılaştığı ana engelleri, etkinliği ve sürekli iyileştirmeyi geliştirdiğini anlatıyor. Burada ABD endüstrisine ve yönetim uygulamalarına atıfta bulunuyordu.

Piyasaya sürülecek olan ürünleri ve hizmetleri planlamak ve şirketi ayakta tutmak için amaçların sürekliliği eksikliği.

  1. Kısa vadeli karlara ve kısa vadeli düşünceye (işte kalma amacının sabit kalmasının tam tersi), düşmanca ele geçirme korkusuyla beslenen ve bankacılar ve mal sahiplerinden temettü talebiyle verilen vurgu.
  2. Performans ve yıllık incelemelerin değerlendirilmesi.
  3. Yöneticilerin hareketliliği ve iş atlaması.
  4. Sadece mevcut verilerin kullanımıyla yönetim.
  5. Yüksek tıbbi masraflar.
  6. Yüksek sorumluluk maliyeti.
  7. Deming, bu yedi ölümcül hastalıkla mücadele etmek için etkili yönetim ve kaliteye bağlılık gerektiğini söyledi. Kalite mesajlarını tüm personele iletmenin ve toplam kalite yönetimine inanmanın önemini vurguladı.

Bu ilkelerin daha geniş bir genel yönetim uygulamasına uygunluğu, Deming’in Kalite Yönetimi hareketinin kurucusu olarak sadece kalite ve süreç kontrolünü değil, statüsüne katkıda bulunmuştur. Bu yüzden kaliteli lobiden çok daha geniş bir kitleye hitap ediyor.

PDCA Döngüsü (Deming Wheel)

Walter Shewhart, PDCA döngüsü kavramını başlattı ve Deming’e tanıttı. Deming, fikri 1950’lerde yaygınlaştırdı ve Deming Wheel veya Deming döngüsü olarak biliniyordu.

PDCA (Planla-Yap-Kontrol Et) döngüsü, “sorunlu” dan “problem çözülmüş” e geçmek için geçmesi gereken dört adım ya da aşamadan oluşur. Bu adımların tekrarı, sürekli iyileştirme döngüsünü oluşturur:

  1. İyileştirme için değişiklikler planlayın.
  2. Deneme yapmak için önce küçük çapta değişiklikler yapın.
  3. Değişikliklerin çalışıp çalışmadığını kontrol edin ve seçilen işlemleri araştırın.
  4. Değişimden en büyük faydayı elde etmek için harekete geçin.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.