Daha önce bir makine tasarımında kullandığım türk malı yerli üretim PLC olan GMT PLC’ nin ne olduğundan bahsedeceğim. Bu PLC GMT ENDÜSTRİYEL ELEKTRONİK tarafından tasarlanıp üretilmektedir. Resmi sitesinde 25 yılı aşan endüstriyel kontrol, proses kontrol ve otomasyon birikimi üzerine, tamamen teknik ekipten oluşan yapısıyla, bu coğrafyada yapılması imkansız olduğu düşünülen konulara eğilmek, bu konularda üretim yapmak ve pazarlama faaliyetinde bulunmak üzere kurulduğundan bahsedilmiştir.
Asıl faaliyet konusu makine üretiminde ve fabrika otomasyonunda toplam çözüme yönelik ürünler üretmek olan GMT, ülkemizde endüstriyel PLC üreten tek kuruluştur. Üretimini yapmış olduğu PLC’ ler kendi alanında dünya çapında firma ürünleriyle teknik açıdan rekabet edebilecek özelliklere sahip olup bazı özellikleri ve kullanım kolaylığı açısından birçok avantajı bulunmaktadır.
GMT, %100 üretim ve tasarım teknolojisine sahip olduğu PLC’ lerin yanında, toplam çözüm sunmak gayesi ile HMI’ lar (Operatör Panelleri), AC inverterler, Servo Motor ve Sürücüler, seri haberleşebilen ve RF çalışabilen ürünleri de sanayinin hizmetine sunmaktadır. Politikası birbiriyle konuşabilen yüksek teknolojik ürünler üretmek olan GMT bugün ürünlerini 11 ülkeye ihraç etmektedir.
Geniş bir PLC CPU ürün gamı bulunmaktadır.
Projenizde kullanacak olduğunuz PLC üzerindeki giriş ve çıkış sayısının yetersiz olması durumda Genişleme Modülleri kullanarak bu sayıyı artırabilirsiniz. Genişleme Modülleri , Dijital Giriş , Röle Çıkış , Transistör Çıkış , Analog Giriş , Analog Çıkış , LoadCell Modülü ve Sıcaklık Modülü seçenekleri mevcuttur.
PLC CPU ÖZELLİKLERİ
Giriş / Çıkış Kapasitesi : Modeline bağlı olarak üzerinde 15 yada 17 giriş/çıkış kapasitesine sahiptir. Bu kapasiteyi genişleme modülü cihazlarının bağlanması ile 274 çıkarmak mümkündür. CPU Modülüne en fazla 16 Genişleme Modülü bağlamak mümkündür.
Haberleşme Portları : Tüm CPU modellerinde Ethernet portu , USB portu , RS232 ve RS485 seri portları bulunmaktadır.
Gerçek Zaman Saati : PLC programında saat ve tarihe göre işlemler yapılabilmesini sağlar. CPU enerji kesilmelerinde ayarlanmış olduğu güncel saat ve tarih bilgisini kaybetmez.
Programlaması : PLC GMTSoft Ladder Editör yazılımı ile programlamaktadır. Program ile PLC arasındaki bağlantı CAT5 Ethernet kablosu kullanarak gerçekleşebilir. GMTSoft programını yerini alan yeni nesil olan GMTSuite programı da vardır. PLC ve HMI programlamada kullanacak olduğunuz programlara http://www.gmtcontrol.com/tr/yuklemeler/yazilimlar.html adresinden ulaşabilir ve ücretsiz olarak indirebilirsiniz.
GMT PLC Teknik Dökümanlar
Kendi resmi sitelerinde örnek uygulamalara ve teknik dökümanlara ulaşabilirsiniz. GMT PLC’ nin kullanıldıkça yaygınlaştıkça daha fazla dokuman ve uygulama üretileceğine eminim.
0 yorum