SAP ERP, Alman SAP SE firması tarafından geliştirilen bir kurumsal kaynak planlama yazılımıdır. SAP ERP, bir organizasyonun temel iş fonksiyonlarını içerir. En son sürüm 2006 yılında kullanıma sunuldu. SAP ERP 6.0 için en yeni Geliştirme Paketi 2016 yılında piyasaya sürüldü.
SAP, Systems Applications and Products in Data Processing kelimelerinin kısaltılmasından oluşur. Veri İşlemede Sistem Uygulamaları ve Ürünleri anlamına gelir. Tanım gereği SAP, ERP (Enterprise Resource Planning) yazılımının yanı sıra şirketin adı olarak da adlandırılır.
SAP Yazılımı 1972 yılında Wellenreuther, Hopp, Hector, Plattner ve Tschira tarafından kurulmuştur. SAP sistemi, işletme yönetiminin neredeyse her yönünü kapsayan bir dizi tam entegre modülden oluşur. SAP ERP pazarında 1 numara. SAP, 2010 yılı itibariyle dünya çapında 140.000’den fazla tesise, 25’ten fazla endüstriye özgü iş çözümüne ve 120 ülkede 75.000’den fazla müşteriye sahip SAP Yazılımının piyasadaki diğer rekabetçi ürünleri Oracle, Microsoft Dynamics vb.
SAP modülleri ve gelişen ürünlerin listesi
SAP ERP Merkezi Bileşen (SAP ECC) olarak adlandırılan SAP ERP yazılım sistemi, işletmelerin iş süreçlerini birleşik bir sistem üzerinden yönetmelerini sağlayan işlevsel ve teknik modülleri için kullanılan ortak terimdir. ECC, SAP’nin şirket içi sürümüdür ve genellikle orta ve büyük ölçekli şirketlerde uygulanır. SAP, küçük şirketler için Business One ERP platformunu sunar.
SAP ERP yazılımı, her biri alt modüle sahip fonksiyonel modüllere ve teknik modüllere ayrılmış farklı ana modüllere sahiptir.
SAP’nin işlevsel modülleri şunları içerir:
- İnsan Sermayesi Yönetimi (HCM)
- Üretim Planlama (PP)
- Malzeme Yönetimi (MM)
- Proje Sistemi (PS)
- Satış ve Dağıtım (SD)
- Tesis Bakımı (PM)
- Finansal Muhasebe (FI)
- Kalite Yönetimi (Kalite Yönetimi)
- Kontrol (CO)
SAP ayrıca, ana modüllerin herhangi biri ile uygulanabilecek çapraz uygulama bileşenlerine sahiptir.
Çapraz uygulama bileşenlerinden bazıları:
- Belge yönetim sistemi
- Snıflandırma
- Ürün Yaşam Döngüsü Yönetimi
SAP teknik modülleri şunları içerir:
- ABAP
- SAP NetWeaver
- IS (Information Systems) Management
- XI (Exchange Infrastructure)
- Business Intelligence (BI)
- Business Warehouse (BW)
Ayrıca, SAP ayrıca belirli bir sektöre özgü iş süreçlerini destekleyen sektöre özel uygulamalara da sahiptir. Bu uygulamalardan bazıları:
- SAP for Utilities
- SAP for Insurance
- SAP for Oil and Gas
- SAP Healthcare
0 yorum