Raspberry Pi en popüler ve ucuz işletim sistemi tabanlı geliştirme kartlarından biridir. Daha önceki yazımızda özelliklerinden bahsetmiştik. Bu yazımızda Raspberry Pi Kurulumu için üzerinde takacağımız micro SD card’ a nasıl linux tabanlı işletim sistemini nasıl kuracağımızı öğreneceğiz. Raspberry Pi’nin birkaç modeli var biz Raspberry Pi 3 Model B + olanını kullanacağız. Raspberry Pi “Ahududu Pastası” demek bu arada 🙂
Raspberry Pi 3 Model B + en yeni, en hızlı ve kullanımı en kolay olandır. Raspberry Pi Zero ve Zero W daha küçüktür ve daha az güç gerektirir, bu nedenle robotlar gibi taşınabilir projeler için faydalıdır. Raspberry Pi 3 ile bir projeye başlamak ve daha küçük Pi’nin faydalı olacağı bir çalışma prototipiniz olduğunda Pi Zero’ya geçmek genellikle daha kolaydır.
Güç Kaynağı
Raspberry Pi’nin mikro bir USB bağlantı noktası vardır, cep telefon sarj cihazlarımız ile aynı portu kullanarak güç beslemesini yapabiliriz. Ama en az 2,5 amper sağlayan bir güç kaynağına ihtiyacınız olacak. Resmi Raspberry Pi güç kaynağını kullanmanızı öneririm.
Micro SD Card
Raspberry Pi’ nizin tüm dosyalarını ve Raspbian işletim sistemini saklamak için bir SD karta ihtiyacı vardır. En az 8 GB kapasiteye sahip bir mikro SD karta ihtiyacınız olacak. İnternette Raspberry Pi için zaten Raspbian ile kurulmuş ve kullanıma hazır olan SD kart bulabilirsiniz.
Klavye ve bir fare
Raspberry Pi kullanmaya başlamak için bir USB klavyeye ve bir USB fareye ihtiyacımız olacak. Pi’nizi kurduktan sonra, bir Bluetooth klavye ve fare kullanabilirsiniz, ancak ayarlamak için bir USB klavye ve fareye ihtiyacınız olacaktır.
TV veya bilgisayar ekranı
Raspbian masaüstü ortamını görüntülemek için, ekranı ve Pi’yi bağlamak için bir ekrana ve kabloya ihtiyacınız olacak. Ekran bir TV veya bilgisayar monitörü olabilir. Ekranda dahili hoparlörler varsa, Pi bunları ses çalmak için kullanabilir.
HDMI, DVI, VGA Bağlantı
Raspberry Pi, çoğu modern TV ve bilgisayar monitörünün HDMI portuyla uyumlu bir HDMI çıkış portuna sahiptir. Çoğu bilgisayar monitöründe ayrıca DVI veya VGA bağlantı noktaları olabilir. Ekranınızda bir DVI bağlantı noktası varsa, Pi’yi bir HDMI-DVI kablosu kullanarak ta bağlayabilirsiniz. Aynı şekilde arkadaşlar Pi’nizi VGA ekrana bağlamak için bir HDMI-VGA adaptörü kullanabilirsiniz.
Kulaklıklar veya hoparlörler
Büyük Raspberry Pi modelleri (Pi Zero / Zero W değil) akıllı telefonunuzdaki veya MP3 çalarınızdaki gibi standart bir ses bağlantı noktasına sahiptir. İsterseniz, kulaklıklarınızı veya hoparlörlerinizi Pi’nin ses çalması için bağlayabilirsiniz. Pi’nizi bağladığınız ekranda dahili hoparlörler varsa, Pi bunlardan ses çalabilir.
Ethernet kablosu
Büyük Raspberry Pi modelleri (Pi Zero / Zero W değil) onları internete bağlamak için standart bir Ethernet portuna sahiptir. Pi Zero’yu internete bağlamak için bir USB-Ethernet adaptörü gerekir. Raspberry Pi 3 ve Pi Zero W kablosuz olarak da web’e bağlanabilir.
SD kartınızı ayarlayın
Üzerinde Raspbian işletim sistemi bulunmayan bir SD kartınız varsa veya Raspberry Pi’nizi sıfırlamak istiyorsanız, Raspbian’ı kendiniz kolayca yükleyebilirsiniz. Bunu yapmak için, SD kart bağlantı noktasına sahip bir bilgisayara ihtiyacınız var – dizüstü ve masaüstü bilgisayarların çoğunda bir tane var.
NOOBS yazılımını kullanmak, Raspbian’ı SD kartınıza kurmanın en kolay yoludur.
NOOBS kutusuna tıklayın ve açılan pencerede “download.zip” butonuna tıklayın.
SD kartı biçimlendir
SD kartımıza Raspbian’ ı yüklemeden önce biçimlendirmemiz gerekmektedir. Eğer SD kartınızın içinde önemli dosyalarınız varsa yedekleyin. Biçimlendirme sırasında hepsi silinecektir. Biçimlendirme yapmak için çeşitli yollar vardır. Komut satırı yada direk bilgisayarımın içine girip sd kartı bulup sağ tıklayıp format diyebiliriz. Yada aşağıdaki programı kurarakta bu işletmi yapabiliriz.
- SD Association’ın web sitesini ziyaret edin ve Windows veya Mac için SD Formatter’ı indirin.
- Yazılımı yüklemek için talimatları izleyin.
- SD kartınızı bilgisayara veya dizüstü bilgisayarın SD kart yuvasına yerleştirin.
- SD Formatter’da, SD kartınızı ve kartı formatlayın.
NOOBS’yi zip arşivinden çıkartın
- Daha sonra, dosyaları Raspberry Pi web sitesinden indirdiğiniz NOOBS.zip arşivinden çıkarmanız gerekecektir.
- İndirilen arşivi bulun – varsayılan olarak İndirilenler klasöründe olabilir yada nereyi seçtiyseniz oraya indirmiştir.
- Dosyaları çıkarmak için üzerine çift tıklayın ve ortaya çıkan Explorer / Finder penceresini açık tutun.
Dosyaları kopyala
- Şimdi başka bir Explorer / Finder penceresi açın ve SD karta gidin. İki pencereyi yan yana yerleştirmek en iyisidir.
- NOOBS klasöründeki tüm dosyaları seçin ve karta kopyalamak için SD kart penceresine sürükleyin.
Dosyaların tümü kopyalandıktan sonra, SD kartı çıkarabilirsiniz.
Raspberry Pi Bağlantısı
SD kart kurulumu bittiyse Raspberry’ imizi ateşlemeden önce tüm bileşenlerin bağlantısını doğru olarak yapmak için bunu doğru sırayla yapmanız önemlidir.
- Raspbian ile kurduğunuz SD kartı (NOOBS aracılığıyla) Pi’nizin altındaki mikro SD kart yuvasına takın. Eğer mikro SD kart daha büyük bir adaptörün içinde geldiyse alttaki dudağı kullanarak dışarı kaydırabilirsiniz.
- Fareniz için USB kablosunu bulun ve fareyi Raspberry Pi’deki bir USB portuna bağlayın (hangisi olduğu önemli değil).
- Klavyeyi aynı şekilde bağlayın.
- Raspberry Pi’deki HDMI bağlantı noktasına bakın – üstünde büyük, düz bir yüz olduğuna dikkat edin.
- Ekranınızın bir prize takılı ve açık olduğundan emin olun. Ekranı Pi’nin HDMI bağlantı noktasına bağlamak için bir kablo kullanın – gerekirse bir adaptör kullanın.
Not: Pi henüz çalışmadığından, ekranda hiçbir şey görünmeyecek. - Pi’yi İnternet üzerinden Ethernet üzerinden bağlamak istiyorsanız, Raspberry Pi’deki Ethernet portunu duvardaki veya İnternet yönlendiricinizdeki Ethernet soketine bağlamak için bir Ethernet kablosu kullanın. WiFi kullanıyorsanız veya internete bağlanmak istemiyorsanız, bunu yapmanız gerekmez.
- Hoparlör varsa ses ekranınızdan gelir veya varsa kulaklık veya hoparlörleri ses jakına bağlayabilirsiniz.
Raspberry Pi’ nizi Başlatma
Raspberry Pi’nizin bir güç düğmesi yoktur: bir elektrik prizine bağladığınız anda açılır. Pi’nin mikro USB güç bağlantı noktasının üst kısmında daha uzun bir düz kenar olduğuna dikkat edin. Bir mikro USB güç kaynağını prize takın ve Pi’nizin güç bağlantı noktasına bağlayın.
Pi’nin güce bağlı olduğunu belirten Raspberry Pi’de kırmızı bir LED ışığının yandığını görmelisiniz. Başlarken (buna önyükleme de denir), raspberrylerin (ahududuların) ekranın sol üst köşesinde göründüğünü göreceksiniz. Bir kaç dakika sonra masaüstü gelecektir.
Raspberry Pi Kurulumu Bitirin
Raspberry Pi’nize ilk kez başladığınızda, “Raspberry Pi’ye Hoş Geldiniz” uygulaması açılır ve ilk kurulumda size rehberlik eder.
Raspberry Pi Kurulumu başlatmak için İleri’ye tıklayın.
Ülkenizi, Dilinizi ve Saat Diliminizi ayarlayın, ardından tekrar İleri’ye tıklayın.
Raspberry Pi’niz için yeni bir şifre girin ve İleri’ye tıklayın.
Adını seçerek, şifreyi girerek ve İleri’yi tıklatarak WiFi ağınıza bağlanın.
Not: Raspberry Pi modelinizde kablosuz bağlantı yoksa, bu ekranı göremezsiniz.
Sihirbazın Raspbian güncellemelerini kontrol etmesine izin vermek ve yüklemek için İleri’yi tıklatın (bu biraz zaman alabilir).
Raspberry Pi Kurulumu tamamlamak için Bitti veya Yeniden Başlat’a tıklayın.
Not: Yalnızca bir güncellemeyi tamamlamak gerekirse, yeniden başlatmanız gerekir.
Tüm adımları doğru ve sorunsuz geçtikten sonra aşağıdaki ekran görüntüsü gelecektir.
Bol Ahududulu günler 🙂
0 yorum