Python kaçış parametreleri kullanımı. Karakterl dizilerinin tanımlanması için tırnak “ yada kesme ‘ işareti kullanılır. Bu işaretler karakter dizilerinin nerde başladığını ve bittiğini bize söyler. Örneğin aşağıdaki kodu işletirsek hata alırız.
>>> "Merhaba," Python "kullananlar" SyntaxError: geçersiz sözdizimi
Burada iki tırnak işareti arasındaki “Merhaba, ” kelimesi karakter dizisi olarak algılandı ama sonrasında Python kelimesi algılanamadığı için hata verdi. Bu problemi çözmek için kaçış parametrelerini kullanmalıyız.
>>> 'Merhaba,' Python 'kullananlar 'Merhaba, "Python" kullanilari' >>> "" "Merhaba," Python "kullananlar" "" 'Merhaba, "Python" kullanilari'
Kaçış parametreleri, Python’da özel anlam taşıyan işaret veya karakterleri farklı bir amaçla kullanmamızı sağlayan araçlardır.
Ters Taksim ( \ )
Bu ters taksim karakterin yanında bir çok kaçış parametresi koyarak kullanabiliriz arkadaşlar. Burada \ karakteri kendinden sonra gelen kesme ‘ işaretini karakter dizisini dikkate alma diyoruz.
>>> print('Bayburt\' un döneri mesurdur.') Bayburt' un döneri mesurdur.
Aynı özelliği çift tırnak içinde kullanabiliriz.
>>> print ("Ahmet \" harika \ "diye bağırdı.) Ahmet "harika" diye bağırdı.
Farklı bir kullanım olarak uzun bir karakter setiniz varsa ters taksim işareti kullanarak birden fazla satırda yazabilirsiniz.
>>> print ("Python, yorumlanmış bir üst düzey programlamadır." genel amaçlı programlama dili. ") Python, genel amaçlı programlama için yorumlanmış yüksek seviyeli bir programlama dilidir.
Alt satır başı ( \n )
Karakter setinizin sonuna python kaçış parametresi \n karakteri koyduğunuzda imlecin satır başına gittiğini daha önce öğrenmiştik. Farklı bir örnek yapalım.
print (konu, "\ n", "-" * len (konu), sep = "") paralel robot -------------
Burada sep parametresini yazmamızın sebebi şudur; normalde sep parametresi boşluk karakteri döndürür. Eğer biz sep parametresini boşluk karakteri atamazsak tire işaretleri bir karakter sağa kaymış olarak gözükecektir.
>>> print (konu, "\ n", "-" * len (konu)) paralel robot -------------
Diyelim bir dosya adresi ekrana yazmak istiyoruz. Farkettiyseniz adreslerde ters taksim vardır. Dolayısıyla print fonksiyonu aşağıdaki gibi yazarsak hata verecektir.
>>> print ("C: \ Kullanıcılar \ kullanıcı \ Masaüstü \") SyntaxError: string literal taranırken EOL
Bu yöntemin iki çözümü vardır. Birincisi ters taksimi çiftlemek. İkincisi ise ters taksimi terslemek 🙂
>>> print ("C: / Users / user / Masaüstü /") C: / Users / user / Masaüstü / >>> print ("C: \\ Users \\ user \\ Masaüstü") C: \ Users \ user \ Masaüstü
Sekme ( \t )
Klavyeden tab tuşuna bastığımız gibi belirli karakter boşluk bırakmamıza yarayan bir parametredir.
>>> print ("kai \ tzen") kai zen >>> print ("bir", "iki", "üç", sep = "\ t") bir iki üç >>> print (* "123456789", sep = "\ t") 1 2 3 4 5 6 7 8 9
Zil Sesi ( \a )
Ters taksim \ karakterini ‘a’ harfiyle birleşerek !bip! benzeri bir zil sesi üretilmesini sağlayabilirsiniz.
>>> print ("\ a") ! Bip!
Bu karakterlere özellikle adres kullanımlarında dikkat etmeliyiz arkadaşlar. Örnek olarak aşağıdaki kodu inceleyebilirsiniz.
>>> print ("C: \ aylar \ toplam \ numara") C: \ aylar \ toplam \ numara
Aynı satır başı ( \r )
Bu kaçış karakteri karakter dizisinde aynı satırın en başına dönülmesini sağlar.
>>> print ("Merhaba Dünya!") Dünya!
Düşey sekme ( \v )
Ters taksim \ karakterini ‘v’ harfiyle birlikte kullanırsak düşey sekme olarak konumlandırabilirsiniz.
>>> print ("düşey \ vsekme") düşey sekme
İmleç kaydırma ( \b )
\b kaçış dizisinin görevi, imleci o anki konumundan sola kaydırmaktır.
print ( "kaizen40 \ b.com") kaizen4.com
Bu yazımızda Python Kaçış parametrelerinin ne olduğunu ve nasıl kullanıldığını inceledik. Bir sonraki yazımızda görüşmek üzere. Python List Kullanımı.
0 yorum