Bu yazımızda Python döngüleri nedir bahsedeceğiz. Döngüler birden fazla işlemi bizim belirlediğimiz rutin ile yapmamıza olanak sağlar. Bu Python döngüleri sayesinden belirli bir süre veya sonsuza kadar programlarımızı çalıştırabiliriz arkadaşlar. Python dilinde For ve While döngülerinin nasıl çalıştığını anlayacağız ve örneklerle pekiştireceğiz.
WHILE Döngüsü
while kelimesi türkçede …iken, … olduğu sürece anlamına gelir. Yani while döngüsünün içine yazacağımız kodlar while ifadesinin doğruluğunu desteklediği sürece çalışacaktır. Aşağıdaki örnekte somutlaştıralım.
a = 1 while <= 4: print (a) a = a + 1
yukarıdaki kodu çalıştırdığımızda a değerine 1 atadığımız için while ifadesi a <= 4 yani doğru olduğu için while döngüsü çalışmaya başlar ve her seferinde a değerini + 1 olarak arttırmaktadır. Bu sayede 1’den 4′ e kadar ekrana basar.
================ RESTART: C: /Users/user/Desktop/test.py ================ 1 2 3 4 >>>
Eğer arttırma ifadesini yazmazsanız program sonsuz döngüye girer. Eğer bilerek bazı durumlarda programın sonsuz döngüye girmesini istiyorsanız True ifadesini kullanabilirsiniz.
a = 1 while True: print (a) a = a + 1
Bu şekilde sonsuza kadar a değeri + 1 olarak ekrana basılacaktır. Bunu durdurmak için Shell > Restart (Ctrl+F6) diyebilirsiniz. Diğer bir döngü kırma komutu break dir. Bir örnek ile inceleyelim.
a = 1 if a<10: print (a) a = a + 1 elif a == 3: break
Yukarıdaki örnekte while döngüsü içinde a değerini attırırken if koşulu ile 3′ eşit olma durumunu kontrol ettiriyoruz. Koşul sağladığında ise break komutuyla döngüyü kırıyoruz arkadaşlar.
FOR Döngüsü
Python for döngüsü genelde listelerle birlikte kullanılır arkadaşlar. Bir listeniz olduğunu ve içinde birden fazla eleman olduğunu düşünün. Bunları basitçe ekrana bastırmak istiyorsunuz. while döngüsü ile de bunu yapabilirsiniz ama for döngüsü ile bu daha basit ve işlevli olarak yapılmaktadır.
kelime = "abcdefg" for harf in kelime: print (harf)
Pygthon dilindeki for döngüsü yeteneğini işte burada görebiliyorsunuz arkadaşlar. Bir kelime içindeki karakterleri tek tek ekrana basmak için ne kadar basit bir komut yapısı. Sonuç olarak tek tek kelimeler karşımıza gelmektedir.
================ RESTART: C: /Users/user/Desktop/test.py ================ a b c d e f g >>>
Aynı işlevi aslında daha önce print fonksiyonu ile de yapmıştık.
kelime = "abcdefg" print (* abcdefg, sep = "\ n")
for döngüsü içindeki in ifadesi aitlik işlevi için kullanılmaktadır. Yani bir ifadenin içinde karakterin oluğ olmadığını bize bildirir. Örneğin kelime içerisinde “c” harfiini sorgulamak için;
>>> "c" kelimesi True
for döngüsü içindeki kullanılan diğer bir işlevcik range() fonksiyonudur. Şimdi onunla ilgili bir kaç örnek yapalım ve konumuzu bitirelim.
RANGE fonksiyonu
range fonksyionu aralık belirtmek için kullanılır. İçerisine parametre alır.
range(ilk sayı, son sayı, artış miktarı) şeklinde kullanabilirsiniz. İsterseniz parametreleri tek tek de kullanabilirsiniz.
0′ dan son sayıya kadar say
>>> for i in range(5): ... print(i) ... 0 1 2 3 4
ilk sayıdan ve son sayıya kadar say
>>> range (2, 6): print (i) 2 3 4 5
ilk sayıdan son sayıya kadar 2′ şer olarak artarak say
>>> range (2,9,2): print (i) 2 4 6 8
Eğer terse doğru saydırmak isterseniz aşağıdaki gibi ilk sayı yüksek vererek ve artış miktarını eksi yazarak kullanabilirsiniz.
>>> for i range (10,1, -2): print (i) 10 8 6 4 2
PASS ifadesi
pass kelimesi İngilizcede ‘geçmek, pas geçmek’ gibi anlamlara gelir. Pyhon’da ‘görmezden gel, hiçbir şey yapma’ anlamında kullanabilisiniz.
while True: sayı = int(input("Bir sayı girin: ")) if sayı == 0: break elif sayı < 0: pass else: print (sayı)
Burada Python dilinde kullanıcıdan bilgi alınmaktadır. İlerleyen zamanlarda daha detaylı olarak görürüz. Kullanıcı 0 sayısını girerse program sonlanır. Eksi bir değer girerse program görmezden gelir devam eder girilen sayı ekrana basılır.
CONTINUE deyimi
continue deyimi çalıştığında kendisinden sonraki komutlar es geçilecek ve döngünün başına giderek döngü yeniden işletilecektir.
while True: s = input ("Bir sayı girin:") if s == "iptal": break if len (s) <= 3: continue print("En fazla üç haneli bir sayı girebilirsiniz.")
Yukarıdaki örnekte kullanıcıdan bir sayı istenmektedir. Bu sayı 3 haneden küçük olduğu sürece her girildiğinde ekrana basılacaktır. Bunun sebebi continue deyimi çalıtığı için döngü aşağıya inemeden yukarı çıkmaktadır. Eğer girilen sayı 3 haneden fazla ise print fonksiyonu çalışacaktır. Python döngüleri ni de öğrenmiş olduk. Bir sonraki yazımızda kaçış parametrelerine değineceğiz.
0 yorum