PUKÖ (planla – yap – kontrol et – önlem al) süreçlerde ve ürünlerin kontrolünde ve sürekli iyileştirilmesinde kullanılan dört aşamalı bir yönetim yöntemidir. Aynı zamanda Deming çemberi / devir / tekerlek, Shewhart döngüsü, kontrol çemberi / devir veya plan yap-çalış-hareket (PDSA) olarak da bilinir. Bu PDCA döngüsünün bir diğer versiyonu OPDCA’dır. Eklenen “O” gözlem anlamına gelir veya bazı sürümlerin dediği gibi: “Mevcut duruma dikkat edin.” Bu gözlem ve mevcut durum üzerine yapılan vurgu, yalın üretim ve Toyota Üretim Sistemi ile ilgili literatürle para birimine sahiptir. Ishikawa’nın değişiklikleriyle birlikte PDCA döngüsü 1959’da Tokyo Teknoloji Enstitüsü’nden S. Mizuno’ya kadar uzanabiliyor.

Planla (Plan)

Planlama aşaması, mevcut bir sürecin veya yeni bir sürecin değerlendirilmesini ve nasıl uygulanacağını bulmayı içerir. Hangi tür çıktıların istendiğini bilmek, işlemi yürütmek için bir plan geliştirmeye yardımcı olur. Planın bu aşamasında daha küçük değişiklikleri planlamak genellikle daha kolaydır, böylece kolayca izlenebilirler ve çıktılar daha öngörülebilir olur. Beklenen çıktıya göre (hedef veya hedefler) sonuçların elde edilmesi için hedeflerin belirlenmesi ve gerekli

Uygula (Do)

Uygulama aşaması, bir önceki adımdaki planın yürürlüğe girmesini sağlar. Küçük değişiklikler genellikle test edilir ve değişimin ne kadar etkili olduğunu görmek için veriler toplanır.

Kontrol (Check)

Kontrol aşamasında, do fazdan toplanan veriler ve sonuçlar değerlendirilir. Veriler, benzerlikleri ve farklılıkları görmek için beklenen sonuçlarla karşılaştırılmıştır. Planlama süreci sırasında oluşturulan orijinal testten herhangi bir değişiklik olup olmadığını görmek için test süreci de değerlendirilir. Veriler bir grafiğe yerleştirilmişse, PDCA döngüsü birden çok kez yürütülürse eğilimleri görmeyi kolaylaştırabilir. Bu, hangi değişikliklerin diğerlerinden daha iyi sonuç verdiğini ve söz konusu değişikliklerin de iyileştirilebileceğini görmenize yardımcı olur.

Önlem Al (Act or Adjuct)

“Ayarla” olarak da adlandırılan bu işlem aşaması, bir işlemin geliştirildiği yerdir. “Do” ve “check” aşamalarındaki kayıtlar, süreçle ilgili sorunları tanımlamanıza yardımcı olur. Bu konular, problemleri, uygunsuzlukları, iyileştirme fırsatlarını, verimsizlikleri ve açıkça optimalin altında olan sonuçlara yol açan diğer hususları içerebilir. Bu tür sorunların kök nedenleri, süreç değiştirilerek araştırılır, bulunur ve ortadan kaldırılır. Risk yeniden değerlendirilir. Bu aşamadaki eylemlerin sonunda, süreç daha iyi talimatlara, standartlara veya hedeflere sahiptir. Bir sonraki döngünün planlanması daha iyi bir temel çizgiyle ilerleyebilir. Bir sonraki aşamada çalışmak, tespit edilen sorunların tekrarını yaratmamalıdır; eğer öyleyse, o zaman eylem etkili değildi.


0 yorum

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.