PLC Nedir veya Programlanabilir Mantık Denetleyici, otomasyon endüstrisinde devrim yaratmıştır. Bugün PLC’ler fabrika ekipmanından satış makinelerine kadar her yerde bulunabiliyor. 1968′ den önce PLC ler yoktu onların yerine basit ürünlerle zorlayıcı problemler çözülmeye çalışıyordu.

PLC’ den Önce

PLC’ den önce, makinelerin kontrol edilmesinin tek yolu rölelerin kullanılmasıydı. Röleler enerjilendiğinde kontaklarını kapar veya açar. Örneğin, bir motorun açık veya kapalı olup olmadığını kontrol etmek isteseydik, güç kaynağı ile motor arasında bir röle bağlardık. Fabrikada çok sayıda motor olduğundan çok sayıda röle ve her biri için buton kullanılmaktaydı. Tabii ki, motorları kontrol eden röleler güç röleleri olarak bilinir ve bu röleleri kontrol etmek içinde kumanda röleleri kullanmak gerekiyordu. Böylece fabrikalarda içinde bir dünya röle bulunan panolar toplamaya başladılar.

PLC' den önce Elektrik Panosu

PLC’ den önce Elektrik Panosu

Zamanla fabrikalardaki motor sayıları arttıkça röle sayılarıda arttı ve kontrol etmek için çeşitli mantık devreleri kurulmaya başlandı. Fakat ortada PLC olmadığından bu mantık devrelerinin kurulması kablolarla ve rölelerle yapılmaktaydı. Onlarca röle arasından bir röle bozulduğunda bu mantık devresi çalışmayacağından arızaya bulmakta çok güç olmaktaydı. Bu yüzden makineler sıkı bir bakım programını takip etmek zorunda kaldı ve çok yer kapladılar. Peki sistemde bir şeyi değiştirmek istediğinizde ne olacaktı? Tüm sistemi yeniden yapmak zorunda kalacaktınız. Kısa sürede, bu büyük röle kontrol sistemlerinin kurulması ve sürdürülmesinde sorunların olduğu ortaya çıktı.

PLC’ nin Doğuşu

PLC’nin tartışmasız babası Dick Morley’e göre, Programlanabilir kontrolör, 1968’de Yılbaşında ortaya atıldı. GM mühendislerinin bir “standart makine kontrolörü” için ortaya koyduğu gereksinimleri Dick Morley ve şirketinin, Bedford ve Associates’in, ilk PLC’nin ne zaman öngörüleceğine cevap vermesiydi. Röle sisteminin değiştirilmesinin yanı sıra, bu denetleyici için GM tarafından listelenen gereksinimler aşağıdakileri içeriyordu:

  1. Bir bilgisayar gibi esnek, ancak benzer bir röle mantık sistemi ile rekabetçi fiyatlı bir katı hal sistemi.
  2. Halihazırda kabul edilmiş olan röle merdiven mantığı ile uyumlu bir şekilde yapılmakta ve programlanabilmektedir.
  3. Tüm kir, nem, elektromanyetizma ve titreşim ile endüstriyel bir ortamda çalışmak zorundaydı.
  4. Bileşenlerin kolay değişimini ve genişletilebilirliğini sağlamak için formda modüler olmalıydı.
PLC Ladder Diagram

PLC Ladder Diagram

PLC’nin programlama görünümü, bakım teknisyenleri ve fabrika mühendisleri tarafından kolayca anlaşılıp kullanılmasını gerektiriyordu. Röle bazlı kontrol sistemleri geliştikçe ve daha karmaşık hale geldikçe, fiziksel bileşen yer kablolama şemalarının kullanımı da merdiven modelinde gösterilen röle mantığına dönüşmüştür. Kontrol gücü sıcak teli sol raydır, kontrol gücü nötr olarak nötrdür. Mantıksal sıralarıyla gösterilen çeşitli röle kontakları, butonlar, seçici anahtarlar, limit anahtarları, röle bobinleri, motor starter bobinleri, solenoid valfler, vb. Merdivenin basamaklarını oluşturacaktır. PLC’nin bu Merdiven Mantığı tarzında programlanması istenmiştir.

İlk PLC Nedir

Dick Morely Modicon adında yeni bir şirket kurdu ve ilk PLC’leri Modiyen 084’ü satmaya başladı. “Standart makine kontrolörü” kriterlerini karşılamak için GM’ye sunulan Modicon 084’ti. Modicon, 084’ü çok sınırlı bir başarı ile satmaya başladı. Dick Morley’nin belirttiği gibi, “İlk dört yıldaki satışlarımız berbattı.” Fakat yine de şirket öğrenmeye ve gelişmeye devam etti. Sonunda Modicon, endüstriyi sonsuza dek değiştirecek kontrol cihazını Modicon 184’e getirecekti.

İlk PLC Modicon

İlk PLC Modicon

İlk PLC’lerde giriş ve çıkış sinyalleri, röle bobini / kontak iç mantığı, zamanlayıcılar ve sayıcılar ile çalışma yeteneği vardı. Zamanlayıcılar ve sayıcılar, kelime boyutu iç kayıtlarından yararlandı, böylece basit dört işlevli matematik kullanıma sunulmadan çok uzun sürmedi. PLC, tek çekim, analog giriş ve çıkış sinyalleri, gelişmiş zamanlayıcılar ve sayıcılar, kayan noktalı matematik, bateri sıralayıcıları ve matematiksel fonksiyonların eklenmesiyle gelişmeye devam etti. Yerleşik PID (Proportional-Integral-Derivation) işlevselliğine sahip olmak, proses endüstrisinde kullanılan PLC’ler için büyük bir avantajdı.

AutomationDirect’in Host Engineering tarafından geliştirilen DirectSOFT, ilk Windows tabanlı PLC programlama yazılımı paketidir. PLC ile iletişim kuran bir PC’ye sahip olmak, sadece programlamayı değil aynı zamanda daha kolay test ve sorun giderme de sağladı. İletişim RS-232 seri haberleşmeyi kullanarak MODBUS protokolü ile başladı. RS-485, DeviceNet, Profibus ve diğer seri haberleşme mimarileri üzerinden haberleşen çeşitli otomasyon protokolleri eklendi. Seri haberleşme ve çeşitli PLC protokollerinin kullanımı, PLC’lerin diğer PLC’ler, motor sürücüleri ve insan arabirimi (HMI) ile kademelendirilmesini sağlamıştır. Son zamanlarda, EtherNet ve EtherNet / IP (Endüstriyel Protokol için) gibi protokoller çok popüler hale gelmiştir.

PLC Nedir Çalışma Mantığı

PLC Nedir, bağlı sensörlerden veya giriş cihazlarından bilgiyi tek seferde alır, verileri işler ve daha sonra çıkışları günceller. Bilgisayarda yazılan satır satır çalışma mantığı gibi değildir. İlk önce tüm girişler okunur, cpu işlemlerini yapar ve sonra olarak çıkışların hepsi güncellenir.

PLC Nedir, PLC Sistemi

PLC Nedir, PLC Sistemi

PLC’ nin Avantajları

  1. Sağlam endüstriyel ortamlar için hızlı ve tasarlanmıştır
  2. Mantığı değiştirmek kolay, esneklik
  3. Düşük güç tüketimi
  4. Maliyet Bazında caziptirler
  5. Analog sinyal işleme ve yakın döngü kontrol programlama
  6. Hareketli parçaların yokluğu nedeniyle güvenilir
  7. İşlem bilgisayarlarıyla eşleştirilmesi kolay
  8. Sayaç, zamanlayıcı ve karşılaştırıcı programlanabilir
  9. Çok karmaşık mantık işlemlerini ele alabilme
  10. Esneklik: Tek bir PLC, birçok makineyi kolayca çalıştırabilir

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.