Otomatik Pim Segman Çakma Makinesi projesini önlisansta bitirme projesi olarak PLC kısmını revize etmiştik. Mekanik yapı daha önceden başka öğrenciler tarafaından yapılmış olup, elektrik ve PLC programını kendimiz yapmıştık.

Otomatik Pim Segman Çakma 3D
Otomatik Pim Segman Çakma 3D

Yapmış olduğumuz sistem önceden delik delikmiş iş parçasına mil ve sekman çakma işlemini gerçekleştirmektedir. Sistem 4 adet pnömatik piston, 1 adet konveyör bant, 1 adet gripper ve 5 adet muhtelif çeşitlerde valften oluşmaktadır. Sistem fabrikalarda seri üretim sistemlerinde ve kalite kontrolde kullanmak üzere tasarlanmıştır. Sistem kısaca şu şekilde çalışmaktadır.

İşlenmiş halde bant üzerinden gelen malzeme bant üzerindeki sensör tarafından algılanarak itici bir piston yardımıyla yan istasyona atılmaktadır. Gripper mili alıp parçanın bulunduğu istasyona taşıyıcı piston tarafından getirilmektedir. Buradaki işlem iki durumda gerçekleşmektedir. Bu durumlar malzemede delik olup olmadığına bağlıdır. Projenin bu aşaması kalite kontrol sistemlerinde kullanılabilmektedir.

Malzemede delik varsa,gripper mili delikten içeriye geçirmekte ve aynı anda milin sabitlenmesi için sekman parçasının içine geçirilmiş olan mile çakılmaktadır. Taşıyıcıya bağlı piston tarafından gripper parçayı tutar halde yukarı kaldırılmaktadır. Taşıyıcının orta konumunda parça paketleme ve etiketleme için işlenmiş ürün bölümüne ayrılmaktadır.

Pnömatik Şema
Pnömatik Şema

İkinci durumda ise, malzeme standartlarda olmadığından dolayı yeniden işlenmek üzere hatalı ürün olarak ayrılmaktadır. Ürün ayrıldıktan sonra gripper yeni ürün kontrolü için korumaktadır. Elektrik kesintisi durumunda sistem durmakta ve elektrik geldiği anda da en baştan çalışmaya devam etmektedir. Sistem de kullanılan sensörler yardımıyla arka arkaya parça gelme durumu ortadan kaldırılmış,belli bir süre malzeme gelmemesi durumunda bantın durdurulması sağlanmıştır.

Sistemi oluşturan mekanik aksamdaki birçok kısım ayarlı olarak tasarlandığı için istenildiğinde çalışan malzemenin boyutlarında değişiklik yapabilmek farklı malzemenin kontrolü ve işlenmesini sağlamak mümkündür. Bu özellik sistem performansını artırmakta ve sistem esnekliğini sağlamaktadır.

PLC Bağlantı Şeması
PLC Bağlantı Şeması

Sistemde SIEMENS S7-200 CPU 224 tipi bit PLC kullanılmıştır. Bu PLC çeşidinde 14 adet giriş 10 adet çıkışa sahiptir. Bize gerekli olan 10 giriş 8 çıkıştır ve bunu ise PLC S7-200 çeşitlerinde minimum CPU 224’le sağlayabiliriz.

Genel Görünüş

Pim ve Segman Çakma PLC Programı

PLC Programı
PLC Programı

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.