Yapılarda belirli fonksiyonları yerine getiren teknik bir uygulamanın bileşenleri, makine elemanları olarak adlandırılır. Makine elemanları hem tekil bileşenler hem de montajlanmış olabilir:
• vida, cıvata veya dişliler gibi özel parçalar
• bireysel makine elemanlarından oluşan montajlar, örneğin kavrama, bilyalı yatak, şanzıman veya valf olarak
Tek bir makine elemanı, çok farklı yapılarda kullanılmasına rağmen her zaman aynı işlevi görür. Vidalar, silindir pimleri gibi basit makine elemanları, kamalar veya contalar standartlara göre tanımlanmıştır ve bu nedenle zorluk çekmeden değiştirilebilir. Daha karmaşık rulmanlar, kavramalar, dişliler veya miller gibi makine elemanları gibi yalnızca belirli önemli özelliklerde standardize edilmiştir. Ana boyutlar veya yaşlar ve tam olarak değiştirilemezler.
Bazı makine elemanları farklı işler yapabilir. Örneğin, bağlantı ve / veya aktarma elemanları olarak kuplajlar kullanılabilir ve yataklar ve / veya aktarma için miller kullanılabilir.
Bağlantı Elemanları
Bağlantı elemanları, makinedeki parçaların birbirine sıkıca oturması istendiğinde kullanılır. Sabitleme vidaları, perçinler ve saplamalar, genellikle ayrılabilir olan ve tekrar kullanılabilen ayrı elemanlardır. Vidalar, en sık kullanılan makine elemanlarıdır ve işlevlerine göre sınıflandırılır: sabitleme vidaları iki veya daha fazla parçayı birbirine sıkıca bağlar ve sökülebilir. Hareket vidaları, döner hareketi doğrusal harekete dönüştürür ve montaj sonrasında yük altında kullanılır.
Sökülemeyen Bağlantı Elemanları
- Perçinli
- Lehimlenmiş
- Kaynaklı
- Yapıştırılmış

Perçinler
Sökülebilir Bağlantı Elemanları
- Sabitleme vidası
- Hareket vidası
- Cıvata ve pim bağlantıları

Cıvatalar
Enerji Depolayan Elemanlar
- Yaylar
- Volan

Volan ve Yaylar
Yataklama Elemanları
Taşıyıcı elemanlar kuvvetleri emebilir ve yönlendirebilir, millerin ve aksların dönme hareketini güvenceye alabilir ve millerin eksenel olarak yönlendirilmesine izin verebilir. Tasarıma bağlı olarak kaymalı rulmanlar ve makaralı rulmanlar arasında bir ayrım yapılır. Kaymalı yataklarda, karşılıklı hareketli parçalar birbiriyle temas halindedir. Bu kayma genellikle bir yağlama yağı ile kolaylaştırılır.
Kaymalı rulmanlar, dokunma yüzeylerinin tüm alanı boyunca optimum kuvvet aktarımı sağlar. Makaralı rulmanlar ile, parçalar yuvarlanarak hareket eder, bu nedenle sürtünmeyi azaltır. Makaralı rulmanlarda, bir dış yatak ve bir iç yatak birbirine karşı yuvarlanır. Tipik yuvarlanma elemanları silindir ve kürelerdir. Haddeleme elemanları birbirine temas etmemesi için kafesleri silindirleri veya küreleri ayrı tutmak için kullanılır.
- Makaralı yatak
- Kaymalı yatak
- Miller ve akslar

Rulmanlar
Akışkan Transferi Sağlayan Elemanlar
- Borular
- Hortumlar
- Bağlantı parçaları
- Vanalar

Vanalar
Transmisyon ve Redüktör Elemanları
Yol, hız ve ivmenin hareket değişkenlerini değiştirmek için kullanılan karmaşık makine elemanları, dönüşüm elemanları veya dişliler olarak bilinir. Dişli tahrikinde, pozitif olarak kilitlenen dişliler, döner hareketi bir milden diğerine aktarır. Bir çekiş tahrikinde, döner hareket iki çekiş arasında bir çekiş dişlisi vasıtasıyla aktarılır. Burada, pozitif olmayan çekiş tahrikleri (kayış tahriki) ve pozitif çekiş tahrikleri (zincir veya dişli kayış tahriki) arasında bir ayrım yapılır.
Dişliler ve dişli tahrikleri
- Düz dişli
- Konik dişli
- Sonsuz dişli
- Sarmal dişli

Dişliler
Çekiş dişliler
- Zincir dişli
- Emniyet kemeri
Sızdırmazlık Elemanları
Dayanma contaları
- Yassı contalar
- Contalar
- Sıvı sızdırmazlık malzemeleri

Contalar
Hareket contaları
- Dudak contaları
- Radyal mil contaları
- Labirent mühürler
Makine Elemanları Yağlar
- Yağlar
- Gress
- Katı Yağlar

Gres Yağı
Dayanma Elemanları
- Kaplingler
- Balatalar
0 yorum