Elektronikte olmazsa olmaz elemanlardan biride LED (Lihgth Emitting Diode) dir. Yani Türkçesiyle Işık Yayan Diyod, evet LED bir diyottur arkadaşlar. Arduino uygulamalarımızda sıklıkla kulalnacağız.
En basit ifadeyle, bir ışık yayan diyot (LED), içinden bir elektrik akımı geçtiğinde ışık yayan bir yarı iletken aygıttır. Katı yarı iletken malzeme içinde ışık üretildiğinden, LED’ler katı hal cihazları olarak tanımlanmaktadır.
Anod (+) bacağını bulmak için uzun bacağı yada yakından bakılınca içinde gördüğünüz iki parçadan ufak olanı tarafı + bacak olarak belirleyebilirsiniz.
LED’ler, yarı iletken bir malzemede elektrolüminesans ile ışık oluşturur. Elektrominesans, elektrik akımı veya bir elektrik alanın içinden geçtiği zaman ışık yayan bir malzeme olgusudur. Bu, elektronlar malzemenin içinden geçtiğinde ve elektron deliklerini doldurduğunda gerçekleşir. Bir atomun elektronların (negatif yüklü) bulunmadığı ve bu yüzden pozitif bir yüke sahip olduğu bir elektron deliği vardır. Germanyum veya silikon gibi yarı iletken malzemeler, elektron deliklerinin sayısını oluşturmak ve kontrol etmek için “katkılı” olabilir.
Doping, özelliklerini değiştirmek için diğer elementlerin yarı iletken malzemeye eklenmesidir. Bir yarı iletkene doping yaparak, aynı kristalde iki ayrı tipte yarı iletken yapabilir. İki tip arasındaki sınır, p-n birleşimi olarak adlandırılır. Kavşak akımın sadece bir yoldan geçmesine izin verir, bu yüzden diyot olarak kullanılırlar. LED’ler p-n bağlantıları kullanılarak yapılır. Elektronlar bir kristalden diğerine geçerken elektron deliklerini doldururlar. Fotonlar(ışık) yayarlar.
LED Malzeme Yapısı
Kırmızı ve Kızılötesi LED’ler galyum arsenide ile yapılır,
Parlak Mavi GaN -galyum nitrür ile yapılır,
Beyaz LED’ler itriyum alüminyum granat ile yapılmıştır.
Cihazlarda gösterge ışıkları, küçük ve büyük lambalar, trafik ışıkları, büyük video ekranları, tabelalar, sokak aydınlatması, araba farlarında ve bir çok yerde kullanılır.
Voltajları:
Kırmızı LED: 1.8 V – 15 mA
Sarı LED: 2 V – 15 mA
Yeşil LED: 2.2 V – 15 mA
Mavi LED: 3 V – 30 mA
Beyaz LED: 3 V – 30 mA
Avantajları:
-Göz alıcıdır ve maksimum emniyet düşünülmüştür.
-Enerji tasarrufu sağlar ve bakıma ihtiyaç duymaz.
-Uzun ömürlüdürler (100.000 saat).
-Çok düşük sıcaklık ve düşük ışık kirliliğine sahiptirler.
-Elektromagnetik Interference ve parazit (HUM) oluşturmazlar.
-Nano saniye seviyesinde reaksiyon verme süreleri vardır.
-Tek veya bir çok renk bir arada kullanılabilirler.
-Küçük boyutlu ve hafiftir.
-Yüksek parlaklık ve yüksek kontrasta sahiptirler.
Dezavantajları:
-Maliyetleri yüksektir.
-Sıcaklığıa karşı duyarlılık gösterir.
-Fazla voltaj gelirse yanar.
-Ters polarizasyonda çalışmazlar.
-Küresel değil, lambertyan geometride ışık yayarlar.
0 yorum