Karakuri Kaizen en sık か ら く り olarak Japonca yazılır, ancak bazen 絡 繰 り, 絡 繰, 機巧 veya 機関 olarak da yazılır. Temelde hile, mekanizma, makine, trick, entirka veya cihaz anlamına gelir. Endüstride kullanılan anlamı mekanik hileler denilebilir.
Tarihçesine bakarsak Japonya’da karakuri ningyo (か ら く り 人形) olarak adlandırılan mekanik bebeklerden ortaya çıktığını söyleyebiliriz. Bu bebeklere ilk olarak 1500 yıl önce değinilmiştir, ancak en çok 200 yıl önce popüler olmuştur.
Karakuri Kaizen Nedir
Karakuri Kaizen, bir mekanizmadan ibarettir. Hidrolik, pnöamtik veya elektrik kullanmadan bir takım görevleri yerine getirmeyi sağlar. Bunu yaparken yerçekim kuvvetini kullanır veya operatörlerden ufak kuvvetler ile tetiklenerek çalışır. Bu makineler tamamen mekanik olmasıyla ünlüdür. Japonya, Nagoya’da Karakuri Kaizen Fuarı yapılmaktadır.
Bu mekanizmalar butik olarak kendi üretim hücrelerine özgü olarak yapılmak zorundadır. Örneğin yukarıdaki mekanizmayı incelersek plastik kapların taşınması işlemi yapılmaktadır. Burada üst tarafta içinde malzeme olan plastik kaplar sağ tarafa doğru akmaktadır. Sağ tarafta plastik kaplar içindeki malzeme alındıktan sonra ufak bir mekanizma hareketi ile alt taraftan tekrardan doldurulacağı yere elektrik veya diğer enerji kaynakları harcanmadan yerçekim enerjisi ile gelmektedir. Karakurinin amacı budur.
Otomasyon vs Karakuri Kaizen
Otomasyon teknolojisi geliştikçe endüstri 4.0 yaygınlaşıyor üretim hatlarındaki heryeri dijitalleştirmeye çalışıyoruz ama uzun vadede avantajları dezavantajları konusunda hesaplama yapmıyoruz. Bir prosesi otomasyona dönüştürüp ama bu sistemin işletme ve bakım maliyetlerini hesaplamayan daha sonra ciddi ve gizli maliyetler çıkabiliyor. Dolayısıyla bazı proseslerin saf mekanizmalarla işletilmesi işletme ve bakım maliyetlerini minimuma indirmektedir.
Bir karakuri mekanik sistemi bilgisayarlı bir otomasyon sistemden çok daha ucuz olabilir. Yazılım söz konusu olduğu zaman zaten maliyetin %70′ i yazılım oluyor.
Karakuri Kaizen Avantajları
Maliyet
Bir çok karakuri mekanizmalarında aluminyum profiller kullanılır. Bu profiller metal profillere göre daha pahalı gözükebilir ama daha önce dediğim gibi hesap yaparken uzun vadede her detayı hesap katarak yaparsanız metal profilden faha ucuza otomasyondan ise kat kat daha ucuza geldiğini görürsünüz. Aluminyum profiller kaynak ve boya gerektirmez, herhangi bir delme kesme işlemi gerektirmeden çatım işlemleri yapılabilmesi için tasarlanmışlardır. Metal profiller ise üzerine başka bir profili kaynak yapmak zorundasınız veya delik delme sonrasında boyama vs bir sürü işçilik gerektirmektedir. Metal profiler aynı zamanda esnek değillerdir. kaynak attığınız yeri tekrar tekrar kullanamazsınız. Aluminyum profiller ise esnektir, sadece civata kullanılarak monte edildiğinden söküp yenden inşa edilmesi halinde maliyet ve zaman kaybı olmaz. Bu yüzden karakuri mekanizmalarında populer olarak kullanılmaktadır.
Bakım
Karakuri mekanizmaları bakım gerektirmeden uzun yılalr çalışabilir ama otomasyon sistemlerinde kullanılan pnömatik, hidrolik veya elektrikli sistemler periyodik bakımlara ihtiyaç duyarlar buda periyodik olarak bir gider oluşturur.
Geliştirme
Karakuri mekanizmaları sökülüp takabilen karakuri aluminyumlardan yapıldığı için geliştirilmesi oldukça basit ve hızlı bir o kadar da düşük maliyette olmaktadır. Bunun yanında bir otomasyon sisteminde değişiklik yapmak zordur daha uzun soluklu mesai harcanması ve maliyet gerektirir.
Aşağıdaki videoda Toyoya’ nın karakuri kaizen projelerini izleyebilirsiniz.
0 yorum