James Webb Uzay Teleskobu, Uranüs’ün buz ve toz halkalarını gözlemleyerek tarihte bunu yapabilen üçüncü araç oldu. NASA bilim insanları Uranüs’ün bazı halkalara sahip olduğunu biliyordu, ancak bu halkalar daha önce sadece iki kamera tarafından görüntülenebilmişti. İlk olarak 1986 yılında Voyager 2 uzay aracı tarafından görüntülenen halkalar, daha sonra Hawaii’deki Keck Gözlemevi’nin gelişmiş uyarlanabilir optik teknolojisi ile görüntülenmişti. Yeni uzay görüntüsü ise James Webb Uzay Teleskobu’ndan geldi.
NASA gezegen bilimcisi Stefanie Milam, Boston’daki Bilim Müzesi tarafından paylaşılan bir videoda “JWST bir halka makinesidir” dedi ve devam etti: “Bu, Uranüs halkalarını çok çok uzun zamandır ilk kez gördüğümüz anlardan biri. Onları görmek gerçekten çok zor ve bunun nedeni de buz ve tozdan oluşmaları.”
Uranüs, güneş sistemindeki tek eğik gezegendir ve küçük bir kayalık çekirdek etrafında su, metan ve amonyak gibi buzlu maddelerden oluşan bir atmosfere sahiptir. Ekvatoru yörüngesine neredeyse dik açı yapar, bu da aşırı şiddetli geçen mevsimlere neden olur. James Webb Uzay Teleskobu’nun bu yeni görüntüleri, Uranüs halkaları hakkında daha fazla bilgi edinmemize ve gezegenin gizemli doğasını keşfetmemize yardımcı olabilir.
0 yorum