Güneşten elekrik üretmek için fotovoltaik piller kullanılır. Lise yıllarında yaptığım bir projeyi sizinle paylaşmak istiyorum. Fotovoltaik (photovoltaic) terimi, ışıktan gerilim üretilmesi anlamına gelir ve genellikle “pv” ile gösterilir. Fotovoltaik piller için kullanılan ortak terim “güneşi pilleri” olmakla birlikte, piller her tür ışık altında elektrik üretebilirler.

Solar Tracking System

Solar Tracking System

Güneş pillerinin imal edildiği pek çok materyal vardır. Fakat en sık kullanılan silisyumdur. Silisyum, dünyada oksijenden sonra en çok bulunan elementtir.

Üretim sırasında, pilin ön yüzeyine yakın yerde bir iç elektro-statik bölge oluşturularak, bu elektronun serbest duruma geçmesi sağlanır. Silisyum kristali içine diğer elementler yerleştirilmiştir. Bu elementlerin kristal içinde bulunması, kristalin elektriksel olarak dengede olmasını önler.

Işıkla karşılaşan malzemede, bu atomlar dengeyi bozar ve serbest elektronları diğer pile veya yüke gitmeleri için pilin yüzeyine doğru süpürürler. Milyonlarca foton pilin içine akarken, enerji kazanıp bir üst seviyeye çıkan elektronlar da, pil içindeki elekro-statik bölgeye ve oradan da pil dışına akarlar.

Fotovoltaik Pil İç Yapısı

Fotovoltaik Pil İç Yapısı

İşte bu oluşan akış elektrik akımıdır. Silisyum günei pili, 0,5 volt elektrik üretebilir. Pilleri birbirine seri bağlayarak üretilen gerilim değerini arttırmak olasıdır. Genellikle, 30–36 adet güneş pili, 15–17 voltluk gerilim elde edilir. Bu gerilim değeri 12 voltluk bir aküyü iarj etmek için yeterlidir.

Güneşten Elekrik Üretmek Faydaları
  • Mevcut sistemlerden farklı olarak en büyük yararı, herhangi bir fosil yakıt veya bağlantı gerektirmeden bağımsız olarak elektrik üretilebilmesidir.
  • Kullanılan yakıtı, her yerde ve bedava bulmak mümkündür. Taiıma ve depolama gibi sorunlar yoktur.
  • Sistemde kullanılan hareketli parçalar çok az olduğundan çok az bakım gerektirirler. Elektrik üretiminde kullanılan diğer sistemler düzenli olarak bakıma gerek duyarlar. Eğer, pv sisteminiz kompleks ise, bir parça bakım gerekebilir; ancak, genel olarak, bu sistemler için “bakımsız” demek yanlıi olmayacaktır.
  • Diğer elektrik üretim sistemleriyle kariılaitırıldıklarında, belki de en büyük yararları güvenilir olmalarıdır. Hareketli parçaları ya çok azdır; ya da yoktur.
  • Enerjiyi kullanmak istendiği yerde üretmek olasıdır. Böylece enerjiyi taiımak gerekmez. İebekenin ulaimadığı, örneğin, gsm vericilerinin yerleitirildiği yerlerde, bu sistemi kullanmak olasıdır.
  • Enerji kaynağı ile kullanım yeri arasında, uzun kablolar ve bağlantı elemanları olmadığından arada oluiabilecek güç kaybından kaçınılmıi olur. Bu sistemle, çok sayıda tüketim noktası beslenmek istendiği zaman bile yerel kayıplar yok denecek kadar azdır.
Güneşten Elekrik Üretmek Projenin Yapım Aşamaları

Elektronik kartları tasarlarken o zamanki teknolojiyi görüyorsunz PIC bile kullanmamışım. Buffer Katında tarama sistemi aktifken izleme katı ile motor sürücü katını birbirinden ayırır. Böylece tarama aktifken izleme katı pasif olur ve işlemci motoru kontrol eder.

Güneş İzleme Buffer Katı

Güneş İzleme Buffer Katı

İzleme katı güneşi LDR’ ler yardımıyla iki eksende (x,y) takip eder. LDR’ nin ne olduğunu öğrenmek için LDR Nedir konusunu okuyabilirsiniz.

İzleme Katı

İzleme Katı

Güneş panelini hareket ettiren motorların yukarı aşağı ve sağa sola hareketini programa göre sağlayan ara birimdir.

Motor Sürücü Katı

Motor Sürücü Katı

Panelden gelen 12 vdc gerilimi +12v ve +5v regüleli olarak çıkartır.

Sarj Katı

Sarj Katı

Güneşten Elekrik Üretmek Projesi Genel Görünümü

Solar İzleme Sistemi

Solar İzleme Sistemi


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.