Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda GMT PLC derslerine başlayacağız. GMT PLC’ nin giriş çıkış bağlantıları nasıl yapılır öğreneceğiz. 396T serisi plc için transistör çıkışlı olduğunu sondaki T harfinden anlıyoruz. Bu transistör çıkışlı olan modellerde servo motor sürebilirsiniz. R yani röle çıkışlı olan modellerde servo motor kontrolü yapamazsınız.
GMT PLC Dijital Input Bağlantı Şeması
Girişler npn yada pnp olabilir. Sayma hızı transistör modellerinde max 500 KHz dir. Kısa pulse girişlerinde 0,15 ms genlik duyarlıdır. COM pinine eğer +24V verirseniz, inputları gnd ile algılatabilirsiniz. Eğer COM pinini GND verirseniz, inputlara +24v sinyal verdiğinizde algılama yaparsınız.
GMT PLC Dijital Output Bağlantısı
Çıkışlarda ise T serisi bir modeliniz varsa zaten plc üzerinde göreceksinzi +V yazan pinlere +24 vermelisiniz. Dolayısıyla, çıkışları setlediğinizde çıkış pinlerinden +24V alacaksınız. R serisi bir modelde 2 adet tek ortak kontaklı 1 adet 4 ortak kontaklı CPU da çıkışlar bulunmaktadır. Bunların bağlantıları aşağıdaki gibidir.
GMTSuite Editöründe dijital giriş çıkışların programlanması
Dijital bağlantı şekli bu kadar basit. Şimdi GMTSuite programında bunların atamasını yapalım. İlk önce GMTSuite programında Konfigurasyon kısmında PLC modelinizi seçerek mavi + işaretine basın. Aşağıdaki gibi bir görüntü gelecektir. Az önce bahsettiğim giriş tipini zaten aşağıda göreceksiniz. Varsayılan olarak pnp dir. Bunun anlamı, dijital girişlerin com pini GND olacak bizde dijital girişlere + sinyal göndereceğiz.
“Bölüm” yazan yerde Dijital Çıkışları seçerek dijital çıkışlara ulaşabilirsiniz.
Etiket yazan yerleri değiştirebilirsiniz. Ben şuan için bir değişiklik yapmıyorum. Şimdi Editörün sol tarafında Konfigürasyona tıklayarak kapatıyoruz. Sol taraftaki sekmelere tıklayarak geçiş yapabilirsiniz. Sağ tarafta ise komutlar bulunmaktadır. Lojik komutlarından normalde açık ve direk çıkış komutuna tıklayarak networklere ekleyebilirsiniz.
“?” soru işareti yazan yerlere giriş çıkış etiketlerini yazabilirsiniz. CPU_IP0 ve CPU_QP0. Bu programda dijital input – 0 dan sinyal geldiğinde dijital output 0 pini aktif olmaktadır.
Programımızın ladder diyagramı bu kadar. Programı plc ye yüklemek için cihazlar kısmından cihaz ekle diyerek plc mize öncelikle bağlanmalıyız. Varsayılan olarak plc şifresi “1234” olarak belirlenmiştir. Bu şifreyi değiştirebilirsiniz arkadaşlar.
Bağlantı kurduktan sonra yukarıdaki yeşil-kırmızı fiş simgesinden programı yükleyerek plc mizi run moduna çekmeliyiz. Bu aşamadan sonra programımız çalışacaktır.
PLC’ nizin online olarak gözlemlemek istiyorsanız “çevrimiçi bağlantı” butonuna tıklayarak plc’ deki değişimleri online bağlantı olarak görebilirsiniz.
Eğer plc’ niz yoksa çevrimdışı simulasyon kısmından yazdığınız programı offline simulasyon edebilirsiniz.
İyi çalışmalar,
0 yorum