E-ink Teknolojisi öncelikle Amazon’un Kindle gibi ilk çıkan e-kitap okuyucularında kullanılan düşük güçlü kağıt benzeri bir ekran oluşur. E-ink’in ilk araştırması, 1996’da ilk patentin verildiği MIT’in Media Lab’de başladı. Şu anda sahip olduğu patentli teknolojinin hakları, 2009’da Tayvanlı şirket Prime View International tarafından satın alınan Massachusetts merkezli E Ink Corporation’a aittir.
E-ink teknolojisi bir film tabakası içine yerleştirilen bir sıvı içinde süspanse edilen küçük mikrokapsüller kullanarak çalışır. İnsan saçıyla aynı genişlikte olan mikrokapsüller, hem pozitif yüklü beyaz parçacıkları hem de negatif yüklü siyah parçacıkları içerir.
Negatif bir elektrik alanı uygulamak, beyaz parçacıkların yüzeye çıkmasına neden olur. Tersine, pozitif bir elektrik alanı uygulamak, siyah parçacıkların yüzeye çıkmasına neden olur. Bir ekranın farklı bölümlerinde farklı alanlar uygulayarak, e-mürekkep bir metin ekranı oluşturur. E-mürekkep ekranları, basılı kağıda benzemelerinden dolayı özellikle popülerdir. Diğer ekran türlerine göre birçok kişi tarafından göz önünde bulundurulmasının yanı sıra, e-mürekkep özellikle geleneksel arkadan aydınlatmalı sıvı kristal ekran (LCD) ekranlarıyla karşılaştırıldığında daha düşük güç tüketimine sahiptir.
Dezavantajları
E-ink teknolojisinin sınırlamaları vardır. Geleneksel LCD ekranların aksine, tipik e-mürekkep ekranlarında arka plan aydınlatması yoktur, bu da onları loş yerlerde okumayı zorlaştırır ve video görüntüleyemez.
Avantajları
2016 yılında, E Ink Corporation binlerce renk görüntüleyen Advanced Color ePaper’ı (ACEP) duyurdu, ancak renkli e-kağıt ekranlarının lansmanı 2019 yılına kadar ertelendi. ACEP, düşük güçlü e-mürekkep ekranlarına renk getiren bir buluştur. Her piksel, her rengi yapmak için tüm pigmentleri içerir. ACEP görüntülerinin gelecekte e-okuyucularda popülerliğin yeniden canlanmasının keyfini çıkarması muhtemeldir.
0 yorum