Duruş bozukluğu sağlık açısından önemlidir. Vücudun ergonomik olmayan şekillerde kullanılması, aileden gelen kalıtımsal özellikler veya ruhsal rahatsızlıklar gibi bir çok nedenden olabilir. Omurganın yapısının en doğru şekli S şeklindedir. Sırt kısmı kambur, bel kısmı hafif çukur olacak şekilde yükü en uygun dağıtacak şekilde tasarlanmıştır.

Duğru ve Yanlış Duruş Şekilleri

Duğru ve Yanlış Duruş Şekilleri

İyi bir duruş, vücudun kaslarının iskeletini, aynı zamanda stabil olduğu kadar dengeli bir hizalamada desteklediği bir formdur. Doğru duruş şekli hem durağan hem de hareketli durumlarda sağlanmalıdır.

Duruş Bozukluğu Sebepleri

Duruş şeklindeki bozukluk aileden aklıtımsal olarak gelme ihtimali olsa da çoğu zaman yaşam tarzı ile sonradan oluşmaktadır. İlk okul yaşlarında ağır sırt çantaları, uzun saatler kitaba eğilerek ders çalışma durumları, hareketsiz yaşam, egzersiz yapmama sonucu kas erimesi gibi bir çok etken duruş bozukluğuna sebebiyet verebilir.

  1. Yetersiz Kas Kütlesi
  2. Aşırı Bölgesel Kilo Alımı
  3. Hareketsiz Yaşam Tarzı
  4. Doğru Duruş Eğitim Eksikliği
  5. Ruhsal Rahatsızlık
  6. Egzersiz Yapmama
  7. Sabit Çalışma Şekli
  8. Uzun süre teknoloji Kullanımı

Duruş bozukluğu belirtileri genellikle ağrılar ile ortaya çıkar. Sürekli yorgunluk hissi, başın dik olmaması, omuzların öne düşmesi, özgüven eksikliği, kambur durmak, ayaktayken dizlerin kırık olması, bel çukurunun fazla olamsı göbeğin önde olması gibi durumlar duruş bozukluğunun belirtileri arasında gösterilebilir.

Duruş bozukluğunu düzeltmek için ilk önce bu konuda eğitim alınması gerekmektedir. Aksi halde yapılacak olan yanlış hareketler sonucunda ciddi yaralanmalar yada daha kötü durumalr oluşabilir.

  1. Düzenli spor yapmak kas kütlesini koruyaacğından uygun kas gerilmesi sayesinde duruş bozukluğunun önüne geçilebilir.
  2. Ergonomik hareketler, yük kaldırma şekilleri, oturma şekilleri uygun olarak yapılmalıdır. Yük taşırken vücuda yakın olarak taşınmalıdır. Sırt çantanızın bel kemeri olanını tercih etmeli ve uygun şekilde bağlanmalıdır. Yükü sırtınıza değil kalçanıza bindireceğinizden daha uygun olacaktır.
  3. Düzenli ve yeteri kadar uyku sadece fiziksel değil ruhsal açıdan da çok önemlidir.
  4. Düzenli ve gerektiğinde dinlenmek. Uzun süreler çalışmak yerine düzenli olarak ve yeteri kadar dinlenme sağlamak vucudun yıpranmasının önüne geçer.
  5. Doktor tavsiyesi ile fizik tedavi alınarak duruş bozukluğu önüne geçilebilir.
Telefonun Duruş Bozukluğuna Etkisi

Telefonun Duruş Bozukluğuna Etkisi

Son olarak arkadaşlar zamanımızda duruş bozukluğunun en büyük sebeplerinden biriside teknoloji kullanımıdır. Özellikle akıllı telefon kullanımı uzun saatler doğru şekillerde kullanılmadığından ciddi boyun ve göz rahatsızlıklarına sebebiyet vermektedir. Mümkün olduğu kadar az, kullandığımız zaman ise doğru şekilde kullanmaya gayret etmemiz hem bizim hem ufak yaştaki çocukalırımız için çok önemlidir.


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.