Dünyadaki Robot İstatistikleri, Sanayideki gelişimi etkileyen araçlara bakıldığında robotların başta olduğunu görmekteyiz. Endüstriyel Robot teknolojisi üretimi arttırmakla kalmayıp kaliteyi de arttırarak daha iyi ürün çıkmasını sağlamaktadır. Bunun yanında iş gücünü yok ettiğini ve işsizliği arttırdığını düşünebilirsiniz ama gerçekte öyle değil.
Dünyadaki robot adedi arttıkça üretim artmakta, ürünleri daha az maliyete üretmekte ve buna bağlı olarak tüketim ve yaşam kalitesi artmaktadır. Bu yüzden iş gücüde istatistik verilerine bakarak arttığını görmekteyiz. Bunun yanında her sistemin artısı eksisi, avantajı dezavantajı vardır. Bu yazımızda dünyadaki endüstriyel robot adet istatistiklerini ve robotların avantajlarını dezavantajlarına kısaca değineceğiz.
Dünyadaki endüstriyel robot istatistiği konusunda çalışmalar yapıp her sene rapor yayınlayan International Federation of Robotics (IFR) verilerinden yararlanacağız.
Günümüzde robotik teknolojisinde tartışmasız lider olan ülkeler Japonya ve Almanya olduğunu görmekteyiz. Dünyadaki en büyük endüstriyel robot üreticisi şirketlerin başında FANUC, KUKA , ABB, YASKAWA ve STAUBLİ geliyor.
Robot üreticilerinin yanı sıra 1000’e yakın yardımcı endüstri de görüntü sistemleri, yazılım, mühendislik ve danışmanlık, tasarım, parça üretimi gibi uzmanlık alanlarıyla robotların geliştirilmesine katkıda bulunuyor. Endüstriyel robotların geliştirilmesi ve üretilmesine öncülük eden ülkelerin başındaysa Japonya, Almanya, İsviçre, İtalya, Kore ve ABD geliyor.
Bunlara ek olarak uluslararası boyutta adı kısmen duyulmuş veya duyulmamış sadece Çin’ de 200′ e yakın endüstriyel robot üreticisi firması bulunmaktadır.
Dünyadaki Robot Satışı
2017-2020 arası 1.7 milyon robot satılması öngürülmektedir. 2020’ de dünyadaki satılan robot sayısı 520 bin adet olması bekleniyor.
Robot Satın Alımı Yapan Ülkeler
2016’ da endüstriyel robot satın alan ülkelerin başında Çin’ i görmekteyiz. Daha sonra Güney Kore ve Japonya gelmektedir. İlk 3 sırayı uzak doğu ülkelerinin olduğuna dikkat edin.
En fazla robot satın alan ülke Çin’ dir. 2020’ de dünya robot arzının %40’ ını oluşturması tahmin ediliyor. Ayrıca yerel 150 den fazla robot üreticisi vardır. 2020’ de Çin’ de üretimde 1 milyon robot olacağı düşünülüyor.
Dünyadaki Robot Sayısı
2020’ de dünyada yaklaşık olarak 3 milyon robot üretim hatlarında olması tahmin edilmektedir. 2 milyonu uzak doğu asya ülkelerinde olacaktır. Sadece 1 milyonu Çin’de.
Ülkelere Göre Robot Yoğunluğu
10 bin işçi başına düşen robot sayısı en fazla G.Kore’ de 475 adet. Çin’ in ortalamayı aşması için yaklaşık 1,5 milyon robota ihtiyacı vardır. Türkiyede ise bu yıl bu değer 19 dur.
Robot Satışı Yapan Ülkeler
En fazla robot satışı gerçekleştiren ülke Japonya’ dır.
Robot Satışı Yapan Firmalar
İlk 15’ te en fazla satış yapan robot üreticisi arasında 8 firma Japon menşeilidir. Fanuc, Yaskawa, ABB, Kawasaki, Nachi, Kuka, Denso, Mitsubishi, Epson, Staubli, Foxconn, Comau, Omron, Universal.
Robot Sektörleri
5 yıl içersindeki robot kullanımın etkileri elektronik alanında oldukça fazla olması beklenmektedir.
Türkiye’de Endüstriyel Robotlar
Türkiye’de 2015’te 1705 yeni robot, üretim alanlarına entegre edildi. Yeni robot sayısının böylece bir önceki yıla göre tam yüzde 37 oranında artmış olduğunu görüyoruz. 2015 sonunda 7900’e yakın üretim robotuna sahip olan Türkiye, yeni robot entegrasyonunda 17’nci, toplam robot sayısında ise 22’nci sırada bulunuyor.
Türkiye’de endüstriyel robotların % 35’i otomotiv, % 23’ü metal sanayinde, % 15’i plastik ve kimya sanayinde kullanılıyor. Türkiye’deki sanayi robotlarının kalan yüzde 27’si ise aralarında tarımın da bulunduğu 30’a yakın sektöre dağılıyor.
Endüstriyel Robotların Avantajları
- Çevrim süresi
- Çoklu iş yapma
- Güvenlik
- Hata oranı
- İşgücü
- İzlenebilirlik
- Kalite
- Kar marjı
- Kontrol
- Prestij
- Rekabet
- Tekrarlanabilirlik
- Üretim adedi
- Üretim kabiliyeti
- Üretim maliyetleri
- Ürün fiyatını
- Ürün talebini
- Yeni iş olanakları
Dezavantajları
- Büyük değişiklik problemi
- Devreye alma maliyeti
- Hata durumunda büyük kayıplar
- Servis maliyetleri
- Teknik bilgi yetersizliği
0 yorum