Dördüncü Sanayi Devrimi “Endüstri 4.0” olarak da bilinir.
Endüstri 4.0, insanlık için basit bir zorluk değildir. Industry 4.0, mevcut yaşam biçimini iyileştirmek için biyoloji, teknoloji ve endüstriyel otomasyon alanlarındaki ileri araştırmaların bir araya getirilmesinden oluşur. Doğal kaynaklarımızı kullanmanın yeni bir yolu ve hayatımızı iyileştirmenin yeni bir yolu.
Belki başarının anahtarı Yapay Zekanın geliştirilmesidir. Dördüncü Sanayi Devrimi kavramı, 1950’li yıllarda Alan Turin tarafından başlatılmış ve “eğer bir makinanın hatasız olması beklenirse akıllı olamaz” şeklindeydi. Bugün, otomobiller kendi başına sürebilir, nanorobotlar hastalıkları tedavi eder, donanım ağlara kendiliğinden bağlıdır, dünyaya mesajlar gönderir ve yeni alternatif enerjiler mevcut yeni bir çağda yaşıyoruz. Liste etkileyici derecede büyük ve bu nedenle bu genişletilmiş topluluğu adamaktadır.
Önce, zamanda geriye gidelim:
Endüstri 1.0: (1784)
Su ve buhar gücüyle çalışan mekanik üretim ekipmanlarına dayalıdır.
Endüstri 2.0: (1870)
İşbölümüyle ve elektrik enerjisinin kullanımı ile sağlanan seri üretime dayanıyor.
Endüstri 3.0 (1969)
Üretimin daha da otomatikleştirilmesi için elektronik ve IT kullanımına dayanıyor.
Endüstri 4.0 (bugün)
Siber-fiziksel sistemlerin kullanımına dayanıyor.
Dördüncü Sanayi Devrimi
Industry 4.0 terimi, dijital teknoloji, biyoloji ve donanım otomasyonlarındaki önemli yeniliklerin birleşiminden geliyor.
Acemi merkeziyetçi karar verme
Bu, siber-fiziki sistemlerin kendi basit kararlarını verme ve mümkün olduğunca kendi kendini yönetme ihtimali anlamına geliyor. Yalnızca istisnalar, müdahaleler veya çelişen hedefler durumunda, daha üst seviyeye verilen görevler olur.
Birlikte çalışabilirlik
Cihazların, makinelerin, sensörlerin ve insanların Kişilerin İnterneti (IoP) ve Nesnelerin İnterneti (IoT) aracılığıyla birbirlerine bağlanma ve iletişim kurma becerileri. Buna ek olarak, bilgi şeffaflığı: bilgiyi incelemek için sensör verileri aracılığıyla gerçek dünyanın bir kopyasını oluşturmak.
Teknik destek
Teknik yardım, destek sistemlerinin insanlara karar vermeleri için gerekli bilgileri görselleştirmelerine yardımcı olmasını sağlar. Buna ek olarak: Acil sorunları kısa sürede çözebilme becerisi çok yararlıdır. Siber fiziksel sistemler, insanlar için uygulanamaz çeşitli işler yaparak fiziksel olarak insanları destekleyebilir. Bazı işler fiziksel olarak zorlu ya da bizim için tehlikeli olabilir.
Alternatif enerjiler ve yeni malzemeler
Birçok kaynaktan enerji elde etmek için yeni yollar keşfederek, dünyanın sağlıklı olmasını sağlayacak yeni bir ekosistem geliştirin. Bunun iyi bir örneği Manyetik ve Gravitasyonel Alan Teknolojisi (Magrav) olabilir. Dördüncü sanayi devrimi, yaklaşan bu teknolojiyle sınırsız temiz enerji elde etmemizi sağlıyor.
Nanoteknoloji
Nanoteknoloji, bedenlerimizi bulmamıza, öngörmemize ve iyileştirmemize yardımcı oluyor! Buna ek olarak: gibi materyallerin özelliklerini arttırır; daha güçlü, hafif ağırlık, ışık spektrumunun kontrolü ve daha büyük kimyasal reaksiyonlar.
IOT(Internet of Things)
Donanımın, insandan insana ya da insandan bilgisayara etkileşim gerektirmeden bir ağ üzerinden veri aktarabilme yeteneği vardır.
Bütün bu teknolojilerin birleşimi, küresel operasyonlarda güçlü bir değişimi mümkün kılar.
Bugünkü dönüşümlerin üç nedeni vardır. Hız, kapsam ve sistem etkisi. Mevcut atılımların hızı şimdiye kadar hiç görülmedi. Tüm atılımları önceki endüstriyel devrimlerle karşılaştıracak olursak, dördüncü devrimin doğrusal bir devirden ziyade epey bir evrim geçirdiğini görürsünüz. Aslında, hemen hemen her endüstriyi rahatsız ediyor. Bu gelişmeler tüm üretim, yönetim ve yönetişim sistemlerini etkiliyor.
Zorluklar ve fırsatlar
Endüstri 4.0, küresel gelir düzeyini yükseltmek ve mevcut yaşam standartlarımızı iyileştirmek için büyük bir potansiyele sahiptir. Teknoloji, bize büyümemize yardımcı olan yeni ürün ve hizmetler üretmeyi mümkün kıldı. Bir sonraki devrimde, mevcut yaşam tarzımızın verimliliği ve verimliliği ile kazançlar yaşayacağız.
Endüstri 4.0 işletmeleri nasıl etkiler?
Dördüncü Sanayi Devrimi’nin işletmeler üzerinde büyük etkisi olacaktır. Birçok sanayi, mevcut ihtiyaçlara hizmet etmek için tamamen yeni yollar yaratabilecek yeni teknolojileri görecektir. Büyüyen şeffaflık, müşteri katılımı ve yeni tüketici davranış kalıpları, şirketleri ürünlerini üretme, tasarlama ve pazarlama şeklini değiştirmeye zorlayacaktır.
Dördüncü Sanayi Devrimi’nin işletmeler üzerinde dört ana etkileri vardır: müşteri beklentileri, ürün geliştirme, işbirlikçi inovasyon ve örgütsel formlar. Artık, fiziksel ürünler, değerlerini artıran sayısal yeteneklerle, yeni teknolojiler varlıkları daha dayanıklı ve dayanıklı hale getirirken, analiz ve veriler bakımı nasıl şekillendiriliyor.
Dördüncü Sanayi Devrimi, şirketleri iş yapma biçimlerini yeniden incelemeye zorlamaktadır. İş dünyası liderleri, değişen bir çevre ile uğraştığını anlamalıdır. Ekiplerinin varsayımlarına meydan okumalı ve yenilikleri ve ayarlamaları sürdürmelidirler.
0 yorum