Diyot, anot ve katot adı verilen iki elektrotlu özel bir elektronik komponenttir. Diyotların çoğu silikon, germanyum veya selenyum gibi yarı iletken malzemelerden yapılır. Bazı diyotlar, düşük basınçta saf bir element gazı ile boşaltılan veya doldurulmuş bir odadaki metal elektrotlardan oluşur.
Diyotlar doğrultucular, sinyal sınırlayıcıları, voltaj regülatörleri, anahtarlar, sinyal modülatörleri, sinyal karıştırıcılar, sinyal demodülatörleri ve osilatörler olarak kullanılabilir.
Diyotun temel özelliği, elektrik akımını sadece bir yönde geçirmesidir. Ters bağlandığında yani katot(- ucu resimdeki çizgili taraf) pozitif olarak enerjilendiğinde akım geçisi olmaz. Doğru polarize edildiğinde, Anod(+) ucu pozitif olarak enerjilendiğinde diyodun kullanıldığı malzemeye göre eşik voltajı aşıldığında akım akmaya başlar. Kullanılan malzeme Germanyum(Ge) için 0,3V, Silisyum(Si) için 0,6V civarındadır.
Yukarıdaki genel kural, katot voltajının anot voltajına göre yeterince büyük bir miktarda pozitif olması durumunda, diyot akımı aktaracaktır. Çığ gerilimi olarak bilinen bu fenomeni üretmek için gereken voltaj, cihazın imal edildiği yarı iletken malzemenin yapısına bağlı olarak büyük ölçüde değişir. Çığ voltajı birkaç volttan birkaç yüz volta kadar değişebilir.
Yarı iletken diyotlar, görünür ışık, kızıl ötesi iletim (IR) veya ultraviyole (UV) enerjisinin bunlara çarpması durumunda doğru akım (DC) üretecek şekilde tasarlanabilir. Bu diyotlar fotovoltaik hücreler olarak bilinir ve güneş enerjisi elektrik sistemleri ve foto sensörleri için temel oluşturur. Elektronik ve bilgisayar ekipmanlarında yaygın olarak kullanılan bir başka diyot türü de akım geçtiğinde görünür ışık ya da IR enerjisi yayar. Bunlara da Işık Yayan Diyod (LED) denir.
0 yorum