Direnç (Resistor) Nedir, elektrik akımına direnç oluşturan pasif bir devre elemanıdır. Hemen hemen tüm elektrik şebekelerinde ve elektronik devrelerde bulunabilirler. Direnç ohm olarak ölçülür. Bir ohm, terminalleri boyunca bir volt düşüşü olan bir dirençten bir amper geçişi olduğunda ortaya çıkan dirençtir. Akım terminal uçlarındaki voltaj ile orantılıdır. Bu oran Ohm Kanunu ile temsil edilir.
Dirençler birçok amaç için kullanılmaktadır. Akım sınırlama, gerilim bölücü, ısı üretimi, eşleştirme ve yükleme devreleri, kontrol kazancı ve sabit zaman sabitlerini gibi.
Direnç Sembolü
Direnç Standartları
Dirençlerin birçok standartı mevcuttur. Standartlar, önemli özellikleri ölçmek için tanımlanmıştır. Fiziksel boyut ve direnç değerleri için diğer standartlar mevcuttur. En çok bilinen standart metal film dirençler için renk kodu standartıdır.
SMD dirençler
Bir devre kartındaki SMD (Surface Mount Device) dirençler için sayısal bir kod kullanılır, çünkü bu smd elemanlar renk kodları için çok küçüktür. Bileşenin (uzunluk ve genişlik) boyutu da standartlaştırılmıştır ve bir direnç paketi olarak adlandırılmaktadır.
Aşağıdaki resimde bir PCB üzerindeki bir SMD direnci örneği verilmiştir. “331” işareti, direncin 33Ω x 10 ^ 1 = 330Ω değerine sahip olduğu anlamına gelir.
Direnç Nedir Uygulama Alanları
Elektronik devrelerde dirençler genellikle seri veya paralel olarak bağlanır. Seri bağlantı için, her direnç üzerinden akım aynıdır ve eşdeğer direnç bireysel dirençlerin toplamına eşittir. Paralel bağlantı için, her dirençteki voltaj aynıdır ve eşdeğer direncin tersi, tüm paralel dirençler için ters değerlere eşittir. Kirchhoff’un devre kanunlarını internetten araştırabilirsiniz.
LED ışıkların çalışması için belirli bir akım gerekir. Çok düşük bir akım LED’i yakmazken, çok yüksek bir akım da Led’i bozlabilir. Bu nedenle, genellikle dirençlerle seri olarak bağlanırlar. Bunlar balast dirençleri olarak adlandırılır ve devre içindeki akımı pasif olarak düzenler.
0 yorum