Buzzer Nedir, maliyetleri çok düşük ve basit şekillerde üretilen birer hoparlör gibi ses çıakrmaya yarayan elektronik devre elemanları diyebiliriz. Farklı voltaj seviyelerinde farklı sesler çıkarır.

Buzzer Genel Görünüş

Genel Görünüş

Nasıl çalışır

Direnç ve transistör kullanarak input pinine gelen dc voltu salınım sinyaline çevirir. İnduktör bobini kullanarak sinyal büyütülür. Piezo seramik diske yüksek gerilim uygulandığında radyal yönde mekanik olarak genişleme ve daralmaya sebep olur. Bu da içerideki metal plakanın ters yönde bükülmesine sebep olur. Metal plakanın sürekli olarak zıt yönde bükülmesi ve büzülmesi sonucu buzzer havada ses dalgaları üretir.

Buzzer İç Yapısı

İç Yapısı

Nerelerde Kullanılır

Hafif yapıda olmalarından dolayı kullanım alanı çok geniştir, araçlarda uyarı veren çoğu sistem, park sensörünün sesi, bazı zil sesleri, uyarı almak gibi bir çok özel amaçla kullanılır.

Kaç çeşidi vardır

1- Manyetik: Manyetik buzzer sesi bobin yardımı ile yayar. Elektrik akısı bobini aktif hali getirir ve ses oluşur.

2- Elektromekanik: Kendi içindeki tasarımı bir çok parçayı birleştirir. Bu çeşidi diğerlerinden ayıran yönü, akım alete doğru giderken temas noktası aktif olur. Eski tip ev zilleri elektromekaniktir fakat günümüzde pek kullanımı kalmamıştır.

3- Mechanik: Mekanik buzzerlarda elektrik alımı yerine sıkıca sarılmış yaylar kullanılır ki, bu sayede mekanik enerji sese çevirilmiş olur.

4- Piezo: Elektrik akımına göre farklı tepkiler verebilen bir çeşit buzzerdir. Bu sayede aynı buzzerdan farklı zamanlarda farklı tonlarda sesler alınabilir.


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.