Bulut bilişim, bilgisayarlar ve diğer cihazlar için, istendiği zaman kullanılabilen ve kullanıcılar arasında paylaşılan bilgisayar kaynakları sağlayan, internet tabanlı bilişim hizmetlerinin genel adıdır.
Bulut bilişimin tarihi nedir?
2000’li yılların başından beri bulut bilişimi, 2000’li yılların başından beri devam ediyor, ancak bilgisayar hizmetlerinin şirketlerin zaman ayırmasına izin verdiği 1960’lı yıllara kadar – hizmet olarak hesaplama kavramı – çok daha uzun süredir – Bir ana bilgisayar üzerinde, kendileri satın almak zorunda kalmak yerine.
Bu “zaman paylaşımı” hizmetleri, bir bilgisayara çok daha uygun bir fiyata sahip olan PC’nin yükselmesiyle ve daha sonra şirketlerin çok miktarda veri depolayacağı kurumsal veri merkezlerinin yükselmesiyle büyük ölçüde aşıldı.
Ancak, bilgi işlem gücüne erişim kiralama kavramı, o zamandan bu yana, 1990’ların sonlarında ve 2000’lerin başlarında uygulama servis sağlayıcıları, yardımcı hesaplamalar ve şebeke hesaplamalarında bir çok kez yeniden ortaya çıkmıştır. Bunu, Amazon Web Hizmetleri gibi bir hizmet ve hiper ölçekli bulut bilgi işlem sağlayıcıları olarak yazılımın ortaya çıkmasıyla gerçekten tutan cloud computing izledi.
Bulut bilişiminin en önemli faydaları
Bulut bilişim, işletmelerin BT kaynakları hakkında düşündüğü geleneksel yollardan büyük bir değişime sahiptir. Cloud computing’le ne ilgisi var? Cloud computing neden bu kadar popüler? Örgütlerin bulut bilgiişimi hizmetlerine yönelmekte olan 6 ortak nedeni aşağıda bulabilirsiniz:
1. Maliyet
Cloud computing, donanım ve yazılımı satın almak ve yerinde veri merkezleri kurmak ve çalıştırmak için gerekli olan sermaye masraflarını ortadan kaldırıyor; sunucular rafları, güç ve soğutma için 24 saat elektrik, altyapıyı yönetmek için BT uzmanları. Hızlı toplanır.
2. Hız
Çoğu cloud computing hizmetleri self servis ve isteğe bağlı olarak sağlanmaktadır, bu nedenle işletmelere çok esneklik kazandıran ve kapasite planlamasını baskı altına alarak, genellikle çok miktarda bilgi işlem kaynağı bile birkaç fare tıklaması ile birkaç dakika içinde tedarik edilebilir.
3. Küresel ölçek
Bulut bilgi işlem servislerinin sağladığı faydalar, esnek ölçekte ölçekleme kabiliyetini içerir. Bulut konuşmasında, bunun anlamı, ihtiyaç duyulduğunda ve doğru coğrafi konumdan doğru miktarda BT kaynağının (örneğin azalan bilgi işlem gücü, depolama, bant genişliği) sağlanması anlamına geliyor.
4. Verimlilik
Yerinde veri merkezleri, genellikle “raf koyma ve istifleme” – donanımların kurulumu, yazılım yaması ve diğer zaman alan IT yönetim görevlerini gerektirir. Bulut bilgi işlem, bu görevlerin birçoğuna olan ihtiyacı ortadan kaldırır, bu nedenle BT ekipleri daha önemli iş hedeflerine ulaşma konusunda zaman harcayabilir.
5. Performans
En büyük bulut bilişim hizmetleri, hızlı ve verimli bilgi işlem donanımının en yeni nesline düzenli olarak yükseltilen, dünya çapında güvenli veri merkezleri ağında çalışır. Bu, uygulamalar için daha düşük ağ gecikmesi ve daha fazla ölçek ekonomisi de dahil olmak üzere tek bir kurumsal veri merkezinde çok sayıda fayda sağlar.
6. Güvenilirlik
Bulut bilgiişlemi, veri yedekleme, felaket kurtarma ve iş sürekliliğini daha kolay ve daha pahalı hale getirir, çünkü veriler bulut sağlayıcının ağında birden fazla gereksiz yere yansıtılabilir.
0 yorum