BreadBoard konusunun benim için ayrı bir yeri var. Çocukluk yıllarımda anahtar, motor, lamba gibi ufak devrelerle uğraşırken vaktimin çoğu devre kurmakta geçiyordu. Tahta üzerine sabitleme, kabloları birbirine kıvırma, o zamanlarda tabi lehimle de daha tanışmamışım. Sonra oturup düşündüm bu işe pratik bir çözüm nasıl olur diye. Bir plançete olsun, delikli olsun alttan kablolar birbirlerine bağlı olsun derken breadboard diye bir şey var dediler. Gittim aldım o da ne delikli bir kart, hemen içinde ne var diye söktüm arka kısmını baktım ki, benim düşündüğüm mantığın aynısı alttan hazır bağlantılar. Sonra binlerce devreyi, patlamaları :), yıllarımı bu(aşağıdaki) kartta geçirdim…
Şimdi gelelim bu meret ne işe yarar nasıl kullanılır nelere dikkat etmeliyiz bir bakalım.
BreadBoard Nedir
BreadBoard denilen bu denme tahtası elektronik devrelerimizi prototip aşamasında hemen kurup denemek için çok pratik bir araçtır. Arduino denemelerinde sıklıkla kullanılmaktadır. Hatat özel olarak Arduino Breadboard Shield’ leri bile yapılmıştır.
BreadBoard Nasıl çalışır
Aşağıdaki resimde gördüğünüz gibi delikler boardun alttında birbirine bağlanmıştır. Güç hatlarının yatay olarak bağlanmasının sebebi ortak kullanımda daha fazla deliğe sahip olmasını sağlamaktır. Devrelerimizi kurarken B ve C terminal bloklarında kurarız. Bu bloklarda dikine alttan birbirlerine bağlıdır. Niye iki termimal var birleştirseler olmaz mı diye düşünmeyin çünkü, entegre kullanmak istediğinizde aradaki ayraç entegrenin sağ ve sol bacaklarını birbirinden ayırmaktadır.
Aşağıda örnek bir devre kurulumu gösterilmektedir. Dirençler ortak GND yapılmış. Üsteki güç hattı ile aşağıdaki güç hattı birbirine birleştirilmiş. Entegre olamsı gereken yerde ortada.
Nelere dikkat edilmeli
- Breadboard’ larda çokca karşılaştığım sorunların en büyüğü terminallere taktığım kabloların terminalin içine girmiş olsa bile temas almadığıdır. Bu problem terminallere çok kalın kablolar soktuğunuzda iç kısmındaki metalin genişlemesiyle gerçekleşiyor. Dolayısıyla devreye başlamadan ve bittikten sonra alt tarafı elinizle bastırın.
- Üst ve alt taraftaki güç hatları birbirinden ayrıdır ve yukarıdaki resimde de gördüğünüz gibi genelde iki parça(sağ ve sol) halinde yapılırlar. Dolayısıyla ufak bir kablo ile bağlanmanız gerekebilir. Bazı modellerde ise baştan sonra birleşik olabiliyor.
- Çok az ihtimal olsa bile bir terminal gurubu komple alttan düşmüş olabiliyor.
- Tavsiyem yeni boardlar kullanın ve çok karmaşık devreler yapmayın. Çok fazla kablo kullanımı dikkatsizliğe sebebiyet verebiliyor.
- Eğer büyük bir devreniz varsa ufak ufak moduller şeklinde denemenizi yaptıktan sonra bakır plakete geçin.
Sizinde karşılaştığınız problemler ve tecrübeleriniz varsa yorum kısmına paylaşabilirsiniz. Başkalarının tecrübelerinden faydalanabilmek çok önemlidir.
2 yorum
Gökhan · 26 Kasım 2018 05:01 tarihinde
Benim breadboard da Entegre ısınınca yada yanlış bağlantıdan dolayı yanınca hemen deliklerin plastik kısımları eriyor. Daha kaliteli malzemeden yapılmalı. İçerdeki metaller de dediğiniz gibi genişleyip kablo uçlarını tutmuyor. Ben şahsen hiç verim alamıyorum bu breadboard işinden.
Remzi Şahinoğlu · 26 Kasım 2018 07:45 tarihinde
Haklısınız, bende çok patlama yaptım, erime olmadı ama temassızlık yüzünden devre çalışmadı diyerek vazgeçtiğim olmuştur. Ufak denemeleriniz için pertinaks (delikli plaket) kullanabilirsiniz.