Big Data Büyük veri, boyutu veya türü, geleneksel ilişkisel veritabanlarının verileri düşük gecikme ile yakalama, yönetme ve işleme yeteneğinin ötesindeki veri kümelerine uygulanan bir terimdir. Ve aşağıdaki özelliklerden bir ya da daha fazlasına sahiptir – yüksek hacimli, yüksek hız veya yüksek çeşitlilik. Büyük veriler sensörler, aygıtlar, video / ses, ağlar, günlük dosyaları, işlem uygulamaları, web ve sosyal medyadan gelir; bunların büyük bir kısmı gerçek zamanlı olarak ve çok büyük ölçekte üretilir.
Her gün 2.5 kentrilyon (1 milyar gigabyte) veri oluşturulmaktadır. Bu veriler yazılardan, resimlerden, videolardan, satış hesaplarından, GPS sinyallerinden ve daha birçok veri oluşturan cihazlardan toplanmaktadır. Bu veriler hem yapılandırılmış hem de yapılandırılmamış yani gelişigüzel olabilir. Big Data terimi bu üstel olarak artan yapılandırılmış veya yapılandırılmamış verileri tanımlamak için kullanılmaktadır. Bu veriler her geçen gün daha hızlı bir şekilde ve farklı kaynaklardan gelmekte ve her gün miktarları artmaya devam etmektedir. Bu kadar fazla verinin geleneksel veri tabanları ve veri işleme sistemleriyle üstesinden gelmek çok zor bir hale gelmiştir. Bu nedenle bilişim şirketleri açısından Big Data; şirketlerin büyük veri yığınlarıyla ve verilerin depolanmasıyla baş etmek için gereksinim duydukları teknolojik araçlar ve süreçler anlamına gelmektedir. Big Data etkin bir şekilde verileri analiz edip işlemek için A/B testleri, yapay zeka sistemleri, dil işleme süreçleri, gelişmiş simülasyon gibi olağanüstü teknolojilere ihtiyaç duymaktadır.
Örnekler
Big Data’nın büyüklüğünün anlaşılabilmesi için şu örnekleri verebiliriz:
- NASA İklim Simülasyon Merkezi 32 petabytelık iklim verisi biriktirmiş ve süper bilgisayarlarla iklim değişikliğinin simülasyonunu yapmaktadır.
- Facebook veri tabanında 50 milyar kadar fotoğraf bulunmaktadır. Aynı şekilde 1.15 milyar sosyal medyada veri oluşturan aktif kullanıcısı vardır.
- Her gün 5 milyar insan arama, mesajlaşma, internette sörf gibi yollarla veri üretmektedir.
- 2012 yılında Obama’nın yeniden seçilmesi için yaptığı kampanyada Big Data analizleri sonucu elde ettiği verileri kullanmış ve yeniden seçilmiştir.
Büyük verileri analiz etmek analistlere, araştırmacılara ve ticari kullanıcılara daha önce erişilemeyen veya kullanılamayan verileri kullanarak daha iyi ve daha hızlı kararlar almalarını sağlar. Metin analitiği, makine öğrenimi, tahmini analitik, veri madenciliği, istatistik ve doğal dil işleme gibi gelişmiş analitik teknikleri kullanarak işletmeler, daha iyi ve hızlı kararlar vermesi sonucunda yeni bilgiler elde etmek için daha önce kullanılmamış veri kaynaklarını bağımsız veya mevcut kurumsal verileriyle birlikte analiz edebilir.
1 yorum
Anonim · 18 Nisan 2018 15:24 tarihinde
yakın gelecekte en gözde mesleklerden biri bu konuda uğraşmak olacak