Çocukların, Hayatının ilk 6 ayında öğrendikleri çok önemlidir bu çocuğun toplum içinde işlevli bir sosyal bir varlık olmanın temelini oluşturur. Bebekler aktif olarak karşılaştırılacak şeyler ararlar ve çevreleri üzerinde çalışır ve düşünürler. Her yeni jenerasyon içinde bulunduğu dünyayı öğreniyor ve yaratıyor. Araştırmacılar ebeveynlere mümkün olduğunca çocukları çok şeye maruz bırakmalarını tavsiye eder mesela; farklı yüzler, farklı diller, farklı kokular ve tatlar. Böylece çocuk küreselleşmeye daha kolay ayak uydurabilir. Yaşamının ilk yılında çocuk toplumun bir üyesi olduğunu öğrenir. Bu yüzden çocukların doğduğu çevre üzerinde nasıl adapte olduğu konusunda araştırma yapılmıştır. Bebeklerin göründüğü kadar çaresiz ufaklıklar olmaması mümkün ve Dünya ve işleyişi hakkında beklentileri olması muhtemel. Gelişim psikolojisi alanı diğerlerine göre yeni yaklaşık 100 yıldır var. Eskiden bebeklerin çaresiz küçük şeyler olduğuna ve boş bir sayfa olduklarına inanılırdı. Araştırmacılar, bebeği gözlemlediğinde hep şaşkınlık duyduğu ve nasıl anladığına şaşırdığını dile getirir. O yüzden neden bebeklerin başından beri oldukça zeki olduklarını düşünür. Neden kavramak kan dolaşımı gibi iş güdüsel olamıyordu?

Merak ettiğim bebeklerin su ve yerçekimi ile ilgili ne bildikleri dünyanın nasıl işlediğini bilerek mi doğuyorlar ? Yani, bir objeye bıraktığında düşeceğini biliyorlar mı bebeklerin ne tür beklentileri olabilir? Bebekler yer çekimini anlıyorlar mı? Birleşik Kraliyette Yüksek lisans eğitimini almış ve gelişim psikolojisi üzerine doktora yapmış olan bir araştırmacı,  kavram ve beynin nasıl çalıştığı konusunda birçok bilgiye sahip olduğunu ama bir kukla sahnelerinin başarılı olması için sihirli efektler ve yaratma konusunda uzman olunması gerektiğini söyler. 4 ve 6 aylık bebeklerin gözleri üzerinde çok iyi kontrol sahibi olabildikleri için bu ay aralığındaki bebekler üzerinde deney yapar. Çocukların zaman içerisinde nasıl bilgi edindikleri üzerinde deney yapar. Bebeklerin iyi görebildikleri şeyler kullanılır ve onlara olayları kukla sahnesinde bir şeyler gösterilir. Bebekler yetişkinler gibi ilginç şeylere bakma eğilimindedirler sıkıldıklarında biraz kabalaşırlar, başka yöne bakarlar ve gözlerini kaçırırlar yani bebeklerin gösterdikleri nesnelere ne kadar uzun süre baktıklarını ölçerek bebeklere soru sorulur.

Yerçekimi Deneyi

Aşağıda yer alan yer çekimi deneyinde onlara beklendik ve beklenmedik birer olay gösterilir. İlk olayda onlara kutunun üzerinde ileri geri hareket ettirilen bir blok gösterilir. Bebekler ilginç şeylere bir süre bakarlar ama sonra sıkılıyorlar. Bu tür olayda dikkatlerini beklenmedik bir olaya çekiliyor ya da sihirli bir olaya küpü kutunun kenarlarından dışarı itiyor ve havada duruyor bu durumda bebekler şaşırıyor ve gözlerinden odaklandığını anlıyoruz gözlerine ayırmadan öylece küpe bakarlar ama ne düşünüyorlar şöyle düşünebilirler bunda bir sorun var bu normalde olan bir şey değil bu da daha uzun bakmalarını sağlar. Bebekler desteksiz bir nesnenin düşmesini beklerler yani yer çekimini anlıyorlar.

İki nesneyi karşılaştırma Deneyi

Normalde bebeklerin bir nesnenin gözden kaybolsa da hala orada olduğunu anlamadığı düşünülür buna nesne kalıcılığı denir. Bebeklerin de bunu anlamadığını düşünürüz yani 9 aylık olana kadar. Belgeseldeki araştırma bize bebeklerin Yerçekimi, kalıcılık, nesneler bir noktadan diğerine gitmese de devamlılık fikrini düşündüğümüzün aksine çok önceden bildiğini gösteriyor. Yani, bu çalışmada çocuklara birkaç nesne gösterip bir seri deneme yapıyor bu seriyi nasıl karşılaştıklarını öğreniyorlar mı inceleyerek iki fikir iki olay arasında kıyaslama yapabilme yeteneğimiz ve düşünceyle mümkün. Yani beyzbol oynamayı biliyor olabilirsin ama kriket oynamayı bilmiyorsundur ama size beyzbola benziyor ama bu şekilde farklar var diyerek sizlere kısa sürede etkili bir şekilde öğrenmenizde hızlandırabilirim çünkü somut bir şekilde mantık kurma yeteneğimiz var.

iki nesneyi karşılaştırma deneyi


1 yorum

Ahmet · 2 Şubat 2023 18:11 tarihinde

Tesekkurler paylaşım için.

Bir cevap yazın

Avatar placeholder

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.