Autodesk EAGLE’de standart Tel(wire) ve Net(sinyal) olmak üzere iki tür tel vardır. Fakat sembolleriniz arasında bağlantı kurarken hangisini kullanacağımıza bir bakalım. Şematikte ağlar eklerken Wire wire-icon simgesini kullanmak istemezsiniz. Wire seçeneğini kullanmanın tek nedeni, şematik görünümünüze ayrıntılı çizgi çizimleri eklemektir.

Şematik sembollerinizi bağlamak için Net net-icon ikonunu kullanmak istiyorsunuz. Sembollerinizi birbirine bağlamanız gerektiğinde bu her zaman gerçekleştireceğiniz işlem olacaktır.

Bu başlangıçta biraz kafa karıştırıcı olabilir, ancak simge sembollerini görsel bir rehber olarak kullanın. Net simgesi, tam olarak amacı olan bağlantıyı temsil eden yeşil bir kablodur. Oysa Wire simgesinin bir çizgisi ve bir kalemi vardır.

Part – 1 için (Bkzn. Autodesk Eagle Shematic Kullanımı – Part 1)

Birleşimler ve Atlamalar

Daha sonra, kavşaklar ve çakışmalar arasındaki farkı anlamanız gerekecektir. İşte bir kavşak örneği:

Birleşimler ve Atlamalar

Birleşimler ve Atlamalar

Bir kavşağı her zaman kesişen iki ağı birbirine bağlayan büyük daireyle tanımlayabilirsiniz. Bu, bu ağların bir elektrik bağlantısını paylaştığı anlamına gelir. Şimdi, ağlar elektrik bağlantısını paylaşmak istemediğinde, atlayacaklar. Autodesk EAGLE’de, kesişimleri arasında bir bağlantı noktası olmadığında iki ağın çakıştığını bilirsiniz, şöyle:

Atlama çizgileri

Atlama çizgileri

Ağlarınızı şematik olarak nasıl yerleştireceğiniz, parçalarınızın elektriksel olarak nasıl bağlandığını belirler ve PCB düzeninizi de etkiler.

1. Adım – Kılavuzunuzu Ekleme

Herhangi bir ağ eklemeye gitmeden önce, ilk önce şemanıza bir ızgara ekleyelim. Bu, tüm sembollerimizin nasıl hizalandığını görmeyi çok daha kolay hale getirecek ve ağlarınızın yerleştirildiği sırada hangi kurda hizalanacağını kolayca görmenizi sağlayacaktır. Grid açmak için aşağıdaki adımları izleyin:

  1. Arayüzünüzün sol üst köşesindeki Grid (Izgara)  grid-icon simgesini seçin.
  2. Kılavuz İletişim Kutusunda, Ekranı Açık olarak değiştirin.
  3. Diğer tüm ayarlar olduğu gibi bırakılabilir. Değişikliklerinizi sonlandırmak için Tamam’ı seçin.

Ağınızı bağlamaya başladığınızda ağınızı açmak çok daha anlamlı olacaktır ve başlattığınız boş beyaz kanvastan çok daha iyi çalışır.

Eagle Grid Açmak

Eagle Grid Açmak

Artık bir ızgaraya sahip bir yapıya sahip olduğunuza, sembollerinizi ağlara bağlamaya devam edelim!

Adım 2 – Sembollerinizi Ağlara Bağlama

Sembollerinizi ağlara bağlamak basittir.

  1. Arayüzünüzün sol tarafındaki Net net-icon simgesini seçin.
  2. Ardından, ağ bağlantınızı başlatmak istediğiniz ilk pimin sonunda sol tıklayın.
  3. Ardından, farenizi ilk iğnenizden uzağa sürükleyin; farenizi ızgara çizgileri boyunca izleyen parlak yeşil bir ağa sahip olmalısınız.
  4. Ağı bitirmek için bağlantıyı yapmak üzere başka bir pimin ucuna sol tıklayın. Ağınız koyu yeşil bir renge dönüşecek, yerleştirildiğini size bildirecektir.

Aşağıda gösterilen örneğimizde, R3 direncimizin altı ile R4 direncimizin üstü arasında basit bir ağ bağlantısı ile başladık. Şimdi nasıl kavşak ekleneceğini öğrenelim.

Eagle Ortak Nokta Ekleme

Eagle Ortak Nokta Ekleme

Adım 3 – Ağlarınıza Kavşak Eklemek

Yukarıda da belirttiğimiz gibi, şematikinize eklemler eklemek, kesişen ağların elektrik bağlantısını paylaşmasına izin verir. Bir kavşak eklemek için bunu iki yoldan biriyle yapabilirsiniz:

Seçenek 1 – Net Eklerken Bir Bağlantı Ekleme

555 zamanlayıcımızdaki Pin 3 ile R3 ve R4 dirençlerimiz arasında bağlantı kuran bir ağ eklememiz gerekir. Bu bir kavşak gerektirecektir. Bir tane eklemek için örneğimizde bu adımları uygulayabilirsiniz:

  1. Arayüzünüzün sol tarafındaki Net net-icon simgesini seçin.
  2. Ardından, ağınızı başlatmak için Pin 3’ün sonuna sol tıklayın.
  3. Ardından, otomatik olarak bir kavşak yaratacak olan bağlantıyı sonlandırmak için R3 / R4 ağının ortasında tekrar sol tıklayın.
Eagle Ortak Nokta Ekleme

Eagle Ortak Nokta Ekleme

Seçenek 2 – Mevcut Bir Ağa Kavşak Eklemek

Net eklerken bir kavşak oluşturmak kolaydır, ancak zaten bir kavşak işaretçisi olmayan iki kesişen ağınız varsa ne olur? Manuel olarak bir tane ekleyebilirsiniz:

  1. Arayüzünüzün sol tarafındaki Junction junction-icon simgesini seçiniz.
  2. Kavşak eklemek istediğiniz iki ağ arasındaki kesişme noktasına sol tıklayın.
  3. Bu, iki ağı bağlamak istediğinizi onaylamak için Net Ağ Segmentleri İletişim Kutusu’nu açacaktır. İstediğiniz net adını seçin ve Tamam’ı seçin.
Eagle Ortak Nokta Ekleme

Eagle Ortak Nokta Ekleme

Adım 4 – Ağlarınızı Silme

Hem normal ağları hem de kavşakları eklediniz, bir hata yaparsanız ne olur? İşte net silmek nasıl:

  1. Arayüzünüzün sol tarafındaki Silme delete simgesini seçin.
  2. Silmek istediğiniz net parçasını sol tıklayın, kaldırılacaktır. Eğer bu ağın bir kavşağı bağlıysa, silinir.

Şimdi sembollerinizi bağlamak için gereken tüm temel yapı taşlarına sahipsiniz. Tamamlanan şematik aşağıdadır.

Not – Pin 5’in bu şemaya bağlı olmadığını fark edeceksiniz. Bu, bu Şematik Temel Bilgiler dizisinin 3. Bölümünde inceleyeceğimiz çok iyi bir nedenden dolayı yapılmıştır.

Autodesk Eagle Shematic

Autodesk Eagle Shematic

İsteğe bağlı – Net Açıları

Net net-icon simgesini seçtiğinizde, arayüzünüzün üstünde oldukça fazla sayıda yeni seçenek göründüğünü fark etmiş olabilirsiniz. Bu seçenekler, çalışmakta olduğunuz ağa farklı bir bükülme yarıçapı ayarlamanıza olanak tanır. Varsayılan olarak, tüm net bağlantılarınız çoğu şematik için iyi olan 90 derecelik bir viraj olan Wire bend stilini 0 kullanacaktır.

Ancak, ağınız için 45 derecelik bir bükülme açısı isteyebilirsiniz. Bunu yapmak için, Tel bükme stilini 1 seçin ve ardından ağınızı yukarıdaki Adım 2’de açıklandığı gibi ekleyin. Ağın şimdi aşağıda gösterildiği gibi otomatik olarak istediğiniz açıda büküleceğini fark edeceksiniz:

45 derece çizgi çizmek

45 derece çizgi çizmek

Bu menüde, özel yarıçapı gibi şeyler ekleyebilmenizi sağlayan, hatta net çizginin düz (kesintisiz), kesikli veya noktalı olarak görünme şeklini değiştirmenize izin veren birkaç seçenek daha vardır. Nasıl bir fark yarattıklarını görmek için bu seçeneklerle oynamaktan çekinmeyin. Hazır olduğunuzda, günümüzün şematik yolculuğundaki son adıma geçerek sembollerinize değer katalım.

5. Adım – Sembollerinize Değer Ekleme

Dirençler, kapasitörler vb. Gibi belirli parçalara değer eklemek, gelecekte referansınızı kolaylaştırır. Sembollerinize nasıl değer ekleyeceğiniz aşağıda açıklanmaktadır:

  1. Arayüzünüzün sol tarafındaki değer value-icon simgesini seçin.
  2. Bir değer eklemek istediğiniz simgeye sol tıklayın. Örneğimizde R1 direncimizi seçeceğiz.
  3. Değer İletişiminde sembolünüz için 1k değerini girin ve ardından Tamam öğesini seçin.

Aşağıdaki resimde görebileceğiniz gibi, R1 direncimiz şimdi adının altında listelenen 1k değerine sahip. Örnek devremizi takip ediyorsanız, devam edin ve kalan üç direnç ve kapasitör için değerleri ekleyin.

Eagle Eleman Deger Ekleme

Eagle Eleman Deger Ekleme

Sembollerinizden birinin adını da değiştirmek istiyorsanız, bu değerin değiştirilmesi ile neredeyse aynı işlemdir. Tek fark, Değer name-icon simgesi simgesi yerine Ad value-icon simgesi simgesini seçmenizdir.

Adım 6 – Sembol Değerlerinizi Silme veya Değiştirme

Diyelim ki az önce eklediğiniz bir sembol değerini silmeniz veya değiştirmeniz gerekiyor. Sil eylemini kullanmayı düşünüyor olabilirsiniz, ancak bu, tüm sembolü ve değeri kaldırarak sona erecektir! Kesinlikle istediğimiz bu değil, bu yüzden yapmanın en iyi yolu:

  1. Arayüzünüzün sol tarafındaki Değer value-icon simgesi simgesini seçin.
  2. Kaldırmak veya değiştirmek istediğiniz değerin adını sol tıklayın.
  3. Açılan Değer İletişiminde, silmek istediğiniz adı silebilir veya değiştirebilirsiniz.
  4. Değişiklik yapıldıktan sonra, Tamam’ı seçin.

0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.