Bir PCB (Printed Circuit Board) için bir şemayı tamamlamak için sembollerin seçilmesi ve yerleştirilmesi bulmacanın yalnızca bir parçasıdır. Tamamen şematik olarak düşünmek için neyin gerektiği konusunda bir fikir vermek için, işte tüm adımlar:

  1. Öncelikle, tüm sembollerinizi boş bir şematik sayfada bulmanız, yerleştirmeniz ve yönlendirmeniz gerekir.
  2. Daha sonra, ağlar ile her parça arasında bir elektrik bağlantısı sağlamanız ve parçalarınıza değer ve ad atamanız gerekir.
  3. Son olarak, bir ERC veya Elektriksel Kural Kontrolü yaparak her şeyin olması gerektiği gibi olduğundan emin olmanız gerekir.

Adım 1 – İlk Projenizi ve Şemasını Oluşturun

Eğer yeni başlıyor ve Autodesk Eagle’ ı kurmadıysanız bir önceki yazımızı inceleyebilirsiniz.(Bkzn. Autodesk Eagle Kurulumu) Her proje bir proje klasöründe düzenlenmiştir; şemalar, PCB düzenleri ve hepsi bir arada bir araya getirilmiş diğer dosyalar vardır. Bu, işleri düzenli tutmayı kolaylaştırır. İlk projenizi oluşturalım ve şu adımlarla yepyeni bir şematik ekleyelim:

  1. İlk önce, Autodesk EAGLE uygulamasını açın, siz de Denetim Masası ile karşılaşacaksınız. Burası evinizden uzakta bir evdir ve tüm kütüphanelerinizi, projelerinizi, komut dosyalarınızı ve daha fazlasını içerir.
  2. Denetim Masası’ndan, Dosya »Yeni» Proje’yi seçin ve yeni proje klasörünüze bir ad verin.
  3. Ardından, proje klasörünüze sağ tıklayın ve projenize yeni bir şematik sayfa eklemek için Yeni »Şematik öğesini seçin.
  4. Bu boş bir şematik belge açacaktır. Başka bir şey yapmadan önce, Dosya »Farklı Kaydet’i seçerek bir şemayı kaydedin ve bir ad verin.

Şimdi ilk şematik ile proje klasörümüzü kurduk. Denetim Masanıza geri dönerseniz, proje dosyalarınızın tümünü aşağıda gösterildiği gibi birlikte organize edilmiş olarak görebilirsiniz:

Eagle Shematic

Eagle Shematic

Adım 2 – Kütüphanelerinizi Etkinleştirme

Daha sonra, EAGLE ile birlikte gelen tüm kütüphaneleri etkinleştirmeniz gerekecektir. Bu, EAGLE kullanmanın dikkate değer yararlarından biridir, tasarımınız için ihtiyaç duyduğunuz parçaların çoğu zaten başkaları tarafından oluşturulduğundan, zamanınızı kendiniz yapmak zorunda kalmazsınız. Başlamak için, EAGLE şemanızın sol tarafındaki Ekle Add-icon simgesini seçin.

Varsayılan olarak, EAGLE’yi ilk defa açtığınızda, varsayılan kitaplıkların hiçbiri etkinleştirilmez. Kontrol Panelinizde, Kütüphaneler klasörünün yanındaki oku seçin. Eklemek için bir sürü kütüphanemiz olduğunu görebilirsiniz, ancak bunun gerçekleşmesi için kolay bir yol var.

  1. Tüm kitaplıklarınızı bir kerede eklemek için, Kitaplıklar klasörünü sağ tıklayın ve ardından Tümünü Kullan’ı seçin.
  2. Tek tek etkinleştirmek veya devre dışı bırakmak istediğiniz kütüphaneler varsa, bir kütüphaneyi sağ tıklatıp Kullan’ı seçin.
  3. Aşağıdaki resimde görebileceğiniz gibi, Kütüphaneler klasörümüzdeki tüm parça kütüphanelerinin yanında yeşil bir nokta vardır. Bu, şematikte aktif ve kullanıma hazır oldukları anlamına gelir.
Eagle Shematic Library

Eagle Shematic Library

Ana Kütüphaneler klasöründe elektro, element14, vb. gibi diğer alt klasörler olduğunu fark etmiş olabilirsiniz. Bu alt klasörler, kütüphaneler başka bir klasöre yerleştirildiği için yukarıda yaptığınız adımlardan etkinleştirilmemiştir. ABu kütüphaneleri etkinleştirmek istiyorsanız, her klasör için yukarıdaki adımları tekrarlamanız yeterli. Kütüphanelerinizi şimdi etkinleştirdiniz, sembollerinizi aramaya ve yerleştirmeye başlayalım.

Adım 3 – Şematik Sembollerinizi Arama ve Yerleştirme

Artık kütüphaneleriniz etkinleştirildikten sonra şematik belgenize dönelim ve arayüzünüzün sol tarafındaki Ekle Add-icon simgesini seçelim.

Eagle kütüphane arama

Eagle kütüphane arama

Arama alanına “NE555” yazıp enter tuşuna basın. Bu st-microelectronics – NE555 Genel amaçlı Bipolar Timer’dan bir arama sonucu getirmeli. Bu bölümün sembolünü, ayak izini, açıklamasını ve özniteliklerini gösteren kendi önizlemesinin olduğunu fark edeceksiniz.

  1. Bu bölümü şematik tasarımınızda kullanmak basittir. Bunu yapmak için, parça adını seçin, sonra şemanızdaki yerleştirme moduna girmek için Tamam düğmesini seçin.
  2. Ardından, sembolünüzü yerleştirmek için şematik sayfanızın herhangi bir yerine sol tıklayın. Devam edelim ve bu zamanlayıcılardan 3 tanesini yerleştirelim, böylece silme becerilerimizi daha sonra uygulayabiliriz.
  3. Sembolünüzü yerleştirmeyi tamamladığınızda, ADD Dialog’u tekrar açan yerleştirme modundan çıkmak için Escape tuşuna basın.
Eagle Eleman Ekleme

Eagle Eleman Ekleme

Sadece ilk şematik sembolünüzü yerleştirdiniz. Yeterince kolay değil mi? Şemanız için ihtiyacınız olan tüm parçaları eklemek için yukarıdaki işlemi tekrarlayabilirsiniz. Eklemek için birkaç parça daha var, bu yüzden ADD paneline geri dönün ve aşağıdaki parçaları arayın:

  • Dirençler – Bunlardan 4 tanesine ihtiyacınız olacak. “Direnç” arayın ve direnç> R-US_ klasöründen ilkini seçin.
  • LED’ler – Bunlardan 2’sine ihtiyacınız olacak. Aramanızda görünen tek seçenek olması gereken “LED5mm” ifadesini arayın.
  • Kapasitör – Bunlardan 1 tanesine ihtiyacınız olacak. “Elektrolitik kondansatör” arayın ve rcl> EL klasöründeki ilkini seçin.
  • Bağlayıcı – Bunlardan 1 tanesine ihtiyacınız olacak. Aramanızda gösterilen tek Amp Hızlı Konektör olması gereken “M02” yi arayın.

Takip ediyorsanız, şematik sayfanız aşağıda gösterilen kısımlara sahip olmalıdır (yerleştirildikleri yer şu anda farketmez):

Eagle Komponent Yerleştirme

Eagle Komponent Yerleştirme

Adım 4 – Parçalarınızı Taşıma, Silme ve Döndürme

Şimdi tüm parçalarınızı yerleştirdiğinize göre, daha önce eklediğiniz tüm ekstra sayaçları nasıl sileceğinizi öğrenme zamanı geldi. Sonra bazı rotasyon seçenekleriyle parçalarınızı doğru yöne bakacağız ve ardından her sembolü uygun yerine taşıyabiliriz!

Elemanları Silme

Şematik kağıdınız üzerinde üç zamanlayıcı var, ama sadece birine ihtiyacınız var. Bu ilave adımların bu adımlarla nasıl silineceğini öğrenelim:

  1. Arayüzünüzün sol tarafındaki Sil simgesini sil öğesini seçin.
  2. Artık silme modundasınız ve tek yapmanız gereken, silmek için her zamanlayıcı sembolünün ortasını seçmek.
  3. Kazayla ilgili bir parçayı silmek? Sadece hayata döndürmek için Düzenle »Geri al’ı seçin. Veya Mac’te CMD + Z’ye veya Windows’ta Ctrl + Z’ye basın.
Elemanları Döndürme

Artık gereksiz tüm parçaları sildiğinize göre, şu adımlarla her şeyi doğru doğrudan yöne bakalım:

  1. Arayüzünüzün sol tarafındaki Döndür simgesini döndürerek seçin.
  2. Sonra, bir direnç üzerinde bir kez sol tıklayın. Bu onu 90 derece döndürür. 180 derece döndürmek için tekrar sol tıklayın, vb. Tüm dirençlerinizi 90 derece döndürün, böylece hepsi dikey olur.

Diğer parçaların hepsinin zaten doğru rotasyonda olması gerekir, ancak değilse, her şeyin aşağıdaki şematikle eşleştiğinden emin olun:

Elemanların Taşıma

Şimdi şema üzerinde her şeyin yerini alalım. Bu bölüm, sembollerinizin, tamamladığınız şemada kablolanacak şekilde yerleştirilmeleri gerektiği için önemlidir. Bu adımları takip et:

  1. Arayüzünüzün sol tarafındaki Taşı simgesini taşı simgesini seçin. Bu simge, tümü kendi Kuzey, Doğu, Güney ve Batı yönlerine bakacak şekilde 4 ok grubuna benziyor.
  2. Sonra, sembollerinden birini sol tıklayın. Bu, şimdi aktif olarak seçildiğini ve taşınmaya hazır olduğunu gösteren parlak kırmızı renkte vurgulayacaktır.
  3. Artık bu sembolü istediğiniz yerde şematik sayfanızın üzerine sürükleyebilirsiniz. Yeni yerleşimi onaylamaya hazır olduğunuzda, parçayı yerleştirmek için tekrar sol tıklayın.

Bu işlem oldukça basittir. Devam edin ve tüm parçalarınızı etrafta hareket ettirerek aşağıdaki şemamıza uygun hale getirin:

Arayüz Alternatifleri

EAGLE arayüzünü belirtmek istediğimiz kullanışlı bir kaç alternatif daha vardır. Yukarıdaki adımlarda, tüm işlemlerinizi gerçekleştirmek için arayüzünüzün sol tarafındaki simgeler kümesine dışında sağ tıklatıp İçerik Menüsüne ulaşabilirsiniz.

Eagle İçerik Menüsü

Eagle İçerik Menüsü

Bir sonraki yazımızda Şematik Kablolama ve Değerler konusunda tüm şematik sembollerinizin ağlarla nasıl bağlanacağını ve değerlerin ve parça adlarının nasıl ekleneceğini öğreneceğiz.


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.