ASP.NET, endişelerin temiz bir şekilde ayrılmasını sağlayan MVC desenini kullanarak dinamik web siteleri oluşturmanın güçlü ve desen tabanlı bir yolunu sunar.
MVC, uygulama geliştirmede (özellikle web uygulaması geliştirmede) önemli yere sahip mimari desenlerden biridir. Günümüzde MVC denince akla Microsoft’un geliştirdiği ASP.NET MVC Framework gelmektedir, oysa 1979 yılından beri (Microsoft 1975 yılında kurulmuştur) yazılım dünyasında yer almaktadır.
MVC, Model , View , Controller kelimelerinin baş harflerinden oluşur ve her kelime MVC’nin farklı bir katmanını ifade eder.
Model: Model, verilerin şeklini ve iş mantığını temsil eder. Uygulamanın verilerini tutar. Model nesneleri, model durumunu bir veritabanında alır ve saklar.
Model bir veri ve iş mantığıdır.
View: Görünüm bir kullanıcı arayüzüdür. Kullanıcıya model kullanarak ekran verilerini görüntüleyin ve ayrıca verileri değiştirmelerini sağlar.
Görünüm bir Kullanıcı Arabirimidir (User Interface).
Controller: Denetleyici kullanıcı isteğini yerine getirir. Genelde, kullanıcı sırayla uygun URL isteğini yükselten View ile etkileşime girer, bu istek bir denetleyici tarafından gerçekleştirilir. Kontrolör, model verisiyle uygun görünümü bir cevap olarak verir.
Denetleyici bir istek işleyicisidir.
Aşağıdaki şekil Model, View ve Controller arasındaki etkileşimi göstermektedir.

MVC Architecture
Aşağıdaki şekil, kullanıcının ASP.NET MVC’deki isteğinin akışını gösterir.

Request/Response in MVC Architecture
MVC’nin diğer bir önemli yapıtaşı Routing mekanizmasıdır.
Routing
Routing, istemci’nin uygulamaya yaptığı isteği uygun Controller ve Action’a yönlendiren yapıdır. İstemci, isteği uygulamanın belli bir adresine gönderir, routing mekanizması sayesinde ilgili adres için en uygun Controller ve içerisindeki Action tespit edilir ve çalıştırılır.
MVC Modelinin önemli avantajları:
1. Daha hızlı gelişme süreci:
MVC hızlı ve paralel gelişmeyi destekler. Herhangi bir özel web uygulamasını geliştirmek için bir MVC modeli kullanılıyorsa, bir programcının görüntü üzerinde çalışmasını, diğerinin ise web uygulamasının iş mantığını oluşturmak için denetleyici üzerinde çalışmasını sağlamak mümkündür. Bu şekilde, MVC modeli kullanılarak geliştirilen uygulama, diğer geliştirme modeli kullanılarak geliştirilen uygulamalardan üç kat daha hızlı bir şekilde tamamlanabilir.
2. Birden fazla görünüm sağlama yeteneği:
MVC Modelinde, bir model için birden fazla görünüm oluşturabilirsiniz. Bugün, uygulamanıza erişmenin yeni yollarına artan bir talep var ve bunun için MVC gelişimi kesinlikle mükemmel bir çözüm. Ayrıca, bu yöntemde, Kod çoğaltması çok sınırlıdır, çünkü verileri ve iş mantığını ekrandan ayırır.
3. Asenkron teknik için destek:
MVC mimarisi, JavaScript Çerçevesi ile de bütünleşebilir. Bu, MVC uygulamalarının PDF dosyalarıyla, siteye özgü tarayıcılarda ve ayrıca masaüstü widget’larında bile çalışabileceği anlamına gelir. MVC, geliştiricilerin çok hızlı yüklenen bir uygulama geliştirmelerine yardımcı olan asenkron tekniği de destekler.
4. Değişiklik tüm modeli etkilemez:
Herhangi bir web uygulaması için, kullanıcı arayüzü şirketin iş kurallarından bile daha sık değişme eğilimindedir. Web uygulamanızda renkleri, yazı tiplerini, ekran düzenlerini değiştirme ve cep telefonları veya tabletler için yeni aygıt desteği ekleme gibi sık değişiklikler yaptığınız açıktır. Dahası, MVC modelinde yeni tip görünümler eklemek çok kolaydır çünkü Model bölüm görünüm kısmına bağlı değildir. Bu nedenle, Modeldeki herhangi bir değişiklik tüm mimariyi etkilemeyecektir.
5. MVC modeli verileri formatlamadan döndürür:
MVC modeli, herhangi bir biçimlendirme uygulamadan veri döndürür. Bu nedenle, aynı bileşenler herhangi bir arayüz ile kullanılmak üzere kullanılabilir ve çağrılabilir. Örneğin, herhangi bir veri HTML ile biçimlendirilebilir, ancak Macromedia Flash veya Dream görüntüleyici ile de biçimlendirilebilir.
6. SEO dostu Geliştirme platformu:
MVC platformu, SEO dostu web sayfalarının veya web uygulamalarının geliştirilmesini destekler. Bu platformu kullanarak, belirli bir uygulamadan daha fazla ziyaret oluşturmak için SEO dostu URL’ler geliştirmek çok kolaydır. Bu geliştirme mimarisi, Test Driven Development uygulamalarında yaygın olarak kullanılır. Ayrıca, JavaScript ve jQuery gibi Scripting dilleri, zengin özellikli web uygulamaları geliştirmek için MVC ile entegre edilebilir.
Bu nedenle, MVC tasarım deseni kesinlikle yazılım uygulamaları oluşturmak için mükemmel bir yaklaşımdır. MVC çerçevesinin yukarıda sayısız avantaj sağladığı için uygulaması kolaydır. MVC modelinin yardımıyla geliştirilen projeler daha az referansla ve daha az zamanda da kolayca geliştirilebilir. Hepsinden önemlisi, birden fazla görünümü yönetme gücü MVC’yi web uygulamaları geliştirmek için en iyi mimari kalıp yapar.
Sonuç olarak, günümüzde kuruluşlar, maliyet ve zaman avantajları için MVC mimarisine dayalı web uygulamalarının geliştirilmesini istemektedir. Müşterilerin her gereksinimini karşılayan web uygulamaları geliştirmek için MVC geliştirme hizmetleri sunan birçok web geliştirme şirketi vardır. Brainvire, MVC 6 geliştirme mimarisini kullanarak hızlı ve yüksek etkileşimli web uygulamaları sunarak müşterilerine en fazla arzu çıktısını sağlayan böyle bir web geliştirme şirketidir.
0 yorum