Bu yazımızda Arduino LCD Ekran nasıl bağlanır ve nasıl programlanır onu öğreneceğiz. LCD demek Liquid-Crystal Display nin kısaltmasıdır. Piyasada bir çok çeşit LCD ekran satılmaktadır. 2×8 den 4×20 ye kadar renkli kombinasyonlar mevcuttur. Çeşitlerine başka bir yazımızda değiniriz arkadaşlar.
Yukarıdaki gibi bir 2×16 lcd ekranı breadboardumuza takmak için 16 sıra erkek header lehimlemek bağlantıları yapmada bize kolaylık sağlayacaktır.
LCD ekran arduino ile paralel iletişim kurar. Bunun anlamı bir seferde bir den fazla pini kullanarak veri alış-verişi gerçekleşir. 5V ile çalışırlar dolayısıyla direk arduino üzerinden beslenebilirler.
LCD Ekran Pinleri
Register Select (RS) pin: LCD’ nin belleğinde verinin nereye yazılacağını belirlemenize yarayan pin.
Read/Write (R/W) pin: Okuma veya Yazma modunu seçme pini.
Enable (E) pin: Veri yazma aktifleştirme pini.
Data pinleri (D0 -D7): Veri yazma ve okuma için kullanılan data pinleri.
LED+(Pin 15) – LED-(Pin 16): Arka plan LED’i dir. Bir direnç(1K) ile doğru yönde beslerseniz arka plan ışığı yanar.
VDD(Pin 2) – VSS(Pin 1): LCD enerji pinleridir. VDD+ VSS- olarak 5V verilirse LCD çalışır. Ters verilmesi durumunda bozulabilir.
V0(Pin 3): Konstrast ayarını yapmanıza yarar. Ufak bir 10K’ lık trimpot ile bunu yapabilirsiniz.
2×16 LCD Ekran Ölçüleri
2×16 LCD ekranın Arduino’ya bağlanma şeklini aşağıdaki gibi yapabilirsiniz. Başka arduino boardları kullanabilirsiniz. başka pinlere bağlayabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken programı yazarken pin numaralarını doğru belirlemeniz.
Arduino LCD Ekran Devre Şeması
Bağlantıları doğru yaptıktan sonra aşağıdaki kodu arduino ide nize yazarak derleyip yükleyin.
/* www.kaizen40.com - LCD'nin RS pini -> Arduino'nun 12. pini - LCD'nin Enable (E) pini -> Arduino'nun 11. pini - LCD'nin D4 pini -> Arduino'nun 5. pini - LCD'nin D5 pini -> Arduino'nun 4. pini - LCD'nin D6 pini -> Arduino'nun 3. pini - LCD'nin D7 pini -> Arduino'nun 2. pini - LCD'nin R/W pini -> toprağa - LCD'nin R0 pini -> potansiyometre çıkışına - LCD VDD -> Arduino 5 Voltuna - LCD VSS -> toprağa */ #include <LiquidCrystal.h> // kütüphaneyi ekleyin LiquidCrystal lcd(12, 11, 5, 4, 3, 2); // pinleri tanımlayın void setup() { lcd.begin(16, 2); // lcd ekranınızı tanımlayın lcd.print("www.kaizen40.com"); // lcd ekrana yazımızı yazdırıyoruz } void loop() { // (sutun, satır) fonsiyonu (0,0) dan başlar lcd.setCursor(0, 1); // (0, 1) 2. satıra geç lcd.print(millis() / 1000); // arduino nun çalışma süresini ekranda göster // millis() fonksiyonu arduino enerjilenince çalışmaya başlayan bir kronometredir. // 1000' e bölerek saniye cinsinden lcd ekranımızda çalışma süresini gösteriyoruz. }
İyi çalışmalar,
1 yorum
Anonim · 4 Aralık 2022 00:43 tarihinde
lcd den veri okuma altında arattım bu sayfayı etiketlemişiniz ama alakası yok