Bu yazımızda Arduino Selenoid Valf kontrolü yapacağız. Eminin arduino ile uğraştıkça bir takım problemlerle karşılaşmışsınızdır. Bunlardan biri Arduino’ nun çalışma voltajı ile kullanıdığınız cihazların çalışma voltajları arasındaki farklılık. Bu yazımızda bir selenoid valfi sürmeyi deniyeceğiz. Bu valf +24VDC ile çalışmaktadır.
Arduino dijital çıkışlarından 5V ta 20mA verdiği için, bizim selenoid valfimizde 24V ta 400mA istediği için araya bir sürücü devresi yapmak zorundayız. Unutmayın bu oltaj değerleri doğru akım(DC-Direct Current) akım içindir. Alternatif Akım(AC-Alternate Current) da çalışan selenod bobinlerde mevcuttur.
Aşağıdak devrey incelediğimizde bir opto-couplor görmekteyiz. Bunu kullanmamızın amacı Arduino’ yu selenoid valfin üzerindeki bobinin parazit etkilerinden önlemektir. Signal girişi HIGH yapıldğında opto-kuplörün içindeki transistörün Vce = 0 olur. Bu sayede BD139 transistörü pasif moda geçer Vce = max olur. Bu yüzden BDX53C tetiklenir ve valf enerjilenir. Ortadaki transistörü aslında sinyali terslemek için kullanıyoruz. Signal girişini direk Arduino’ nun dijital pinlerine bağlayıp devrenizi test edebilirsiniz.
Bu devrede +24VDC valfin bobini transistör ile enerjilendirilmektedir. Bu devrede manuel buton ve acil durum butonu da vardır. Acil durum butonu direk valfe giden enerji hattını keser. Manuel buton ise valfin transistor katını kısa devre yapar. Yani devre bozulursa manuel olarak +24 voltu valfe vermiş oluruz.
Bu devre dışında piyasa hazır olarak IRF520 ile yapılmış mosfet sürücü devreler de bulumaktadır.
0 yorum