Merhaba arkadaşlar, bu yazımızda malzeme ikmali konusundaki gelecek odaklı bir teknoloji olan AGV ve AMR lerden bahsedeceğiz. AGV kelimesini sıklıkla duymuş olabilirsiniz ama AMR nadir kullanılan bir kelimedir. Daha önceki yazılarımızda AGV(automatic guided vehicles – otomatik yönlendirmeli araçlar)’ lerden bahsederek teknolojilerinden bahsetmiştik. AMR ise daha gelişmişi olarak Otomatik Mobil Robot demektir (automatic mobil robot).

İkiside aynı amaca hizmet ederek teknoloji seviyesinde farklılıklar oluşturmaktadır. Bu farklılıkların çeşitli avantajları ve dezavantajları vardır.

AGV ve AMR Teknolojisi

AGV ve AMR Teknolojisi

Yukarıdaki diagramda görüldüğü gibi;

AGV Teknolojisi

AGV’ ler için yönlendirme teknolojileri aşağıdaki gibidir. AGV’ ler yönlendirme mantığıyla çalışır. Yani bir şey ile yönlendirilmesi zorunludur. AGV’ lerin kullanılması gereken alanlarda istasyonlar ve rotalar belirli olmalıdır. AGV’ ler sadece bu rota üzerinde olabilir. Dolayısıyla önüne bir engel çıktığında durarak bekler alternatif bir rota kendine oluşturamaz. Engel kalktığı zaman yoluna devam eder. Düşük maliyetlidir. Yanaşma hassasiyeti yüksektir. Prosesinize entegre etmek sizi biraz uğraştırabilir. Alma ve bırakma noktalarında maliyet oluşturur. Esnek değillerdir. Doğruluk ve hassasiyeti AMR’ ye göre iyidir. Bakım maliyeti yüksektir. AGV’ lerin rotaları belirli olduğu için isg riskleri düşüktür.

  • Bakır Tel
  • Manyetik Grid
  • QR-Code Grid
  • Optic (konstrast)
  • Mekanik Ray
  • Manyetik Bant
AMR Teknolojisi

AMR’ ler ise AGV’ lere göre daha esnektir çünkü, rotaları belirli değildir. Bir alan içerisinde her noktada olabilirler ve nerede olduklarını çeşitli teknolojiler sayesinde hesaplayarak bilirler. Dolayısıyla bu AMR’ lerin kullanıldığı yerlerde istasyonlar belirlidir ama rota belirli değildir. Rotayı kendi bulunduğu konuma göre kendisi oluşturur. Önüne engel çıktığında durmasına gerek yoktur. Alternatif bir rota oluşturarak yani engelin etfrafından dolaşarak yoluna devam edebilir. Ya da trafik oluşan yerlerde hedef istasyona farklı bir rota üzerinden gidebilir. Prosesinize entegre etmesi AGV’ ye göre daha kolaydır. Esnektir. Alma ve bırakma noktalarında düşük maliyet gerektirir. AGV’ ler kadar hassas ve kararlı olmasalar da bakım maliyeti düşüktür. AMR’ ler alternatif rota oluşturdukları için yol üzerinde dönüşlerde isg riskleri oluşturabilirler.

  • Ataletsel Navigasyon
  • Sensör Füzyon
  • Lidar
  • Doğal Navigasyon
  • AI Görüntü İşleme

Aşağıdaki görselde bir vagon çekici AMR’ nin engelle karşılaşması durumunda verdiği tepkiyi görmekteyiz. AGV ve AMR’ ler safety alan tarayıcılar ile donatılmıştır. Önlerine engel çıktığı zaman çarpmazlar dururlar yada rotasını değiştirler ama arka tarafındaki vagonlar için bu geçerli değildir. Engelin sağından geçmek istediği zaman arka taraftaki vagonların operatöre yakın teması gerçekleşmekte ve isg riski oluşturmaktadır. Rota planlaması yaparken dikkat edilmesi gerekir.

AGV vs AMR risk durumu

AGV vs AMR risk durumu

Aynı risk AMR’ lerin birbirileri içinde geçerlidir. Aşagidaki görselde alttan gelen AMR normal dönüşünü yaptığı zaman sorun olmuyorken, üstten gelen AMR alttaki tarafından algılanarak rotası hafif değiştiğinde dönerken vagonlar çarpa riski oluşturacaktır.

AMR çift yol

AMR çift yol


0 yorum

Bir yanıt yazın

Avatar placeholder

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.