7 Segmentli Display‘ ler gösterge kullanımlarında oldukça popüler devre elemanı olarak kullanılmaktadır. Bir çok çeşitli boyutlarda ve renklerde üretimektedir. 7 Segment denilen şey 7 adet LED demektir. Bazı segment modellerinde ek olarak nokta için de bir LED kullanılmaktadır.
7 Segmentli Display’ in içinde LED’ lerin aynı uçları birbirlerine ortak olarak bağlanmıştır. Bu sayede pin sayısı en aza indirilmiştir. Bazı modeller Ortak Katot (Comman Katode) bazı modeller ise Ortak Anot (Comman Anode) olarak iki farklı şekilde üretilmektedir. Aşağıdaki grafikte bağlantı şekillerini görebilirsiniz.
Bu displayleri sürmek için özel olarak geliştirilmiş entegreler vardır. 4511, 7447 gibi BCD to 7 Segment Driver entegreleri ile displayler kolaylıkla sürülebilmektedir. Sadece 4 pin (A,B,C,D) ile 0-9 ve A-F ye kadar numerik değerleri dipslayde gösterebilirsiniz.
Bu entegrelerin iç yapısına bakıldığında lojik kapı devreleri kullanıldığını görmekteyiz. Bu entegreler olmadığı zamanlarda aşağıdaki gibi devreler yapılmaktaydı.
Neyse ki teknolojinin gelişmesiyle bir çok şeyin ufaltılarak üretilmesi mümkün oldu ve daha ufak entegreler tasarlanarak displayleri sürmek kolaylaştı.
4511 ve 7447 entegrelerinin doğruluk tablosu (truth table) aşağıdaki gibidir.
Bu kodlamanın aynısını Arduino ile de oluşturabilirsiniz. Bu entegre bize 4 pin ile 7 pinli bir displayı kontrol etmemize olanak sağlıyor. Eğer Segmentli dipslayi direk Arduino’ ya bağlayacak olursak 7 pin kullanmamız gerekmektedir.
0 yorum