2019 Teknolojik Trend ve bu trendler tarafından oluşacak işlerden bazılarını inceleyelim. Çünkü bu yükselen işlerden biri için kendinizi eğitmenin zamanı çok geldi geçiyor. Teknoloji trendleriyle güncel kalmak, hangi yetenekleri bilmeniz gerektiğini ve hangi tür işleri yapmak için nitelikli olmanız gerektiğini bilmeniz çok önemli hale gelmektedir. 2019 Teknolojik Trend’ lere sırayla bakalım.
1. Yapay Zeka (Artificial Intelligence – AI)
Yapay Zeka ya da AI, son yıllarda oldukça populerleşti, ancak yaşam, çalışma ve oyun oynama üzerindeki etkileri hale devam ediyor. Ek olarak, Makine Öğrenmesi de dahil olmak üzere diğer AI dalları gelişmiştir. AI, insan zekasını taklit etmek ve görüntülerin, konuşmanın veya kalıpların tanınması ve karar alma gibi görevleri yerine getirmek için oluşturulan bilgisayar sistemlerini ifade eder. AI bu görevleri insanlardan daha hızlı ve daha doğru bir şekilde yapabilir.
AI 1956’dan bu yana yaygın olarak kullanıldığından beri kullanılmaktadır. Aslında, altı Amerikalıdan beşi navigasyon uygulamaları, yayın hizmetleri, akıllı telefon kişisel asistanları, araba paylaşımı uygulamaları, ev kişisel asistanları ve akıllı ev cihazları dahil olmak üzere her gün AI hizmetlerini bir şekilde veya başka bir şekilde kullanıyor. Tüketici kullanımına ek olarak, AI birçok diğer para tasarrufu görevinin yanı sıra trenleri programlamak, iş riskini değerlendirmek, bakımı tahmin etmek ve enerji verimliliğini artırmak için kullanılır.
AI, genel olarak otomasyon olarak adlandırdığımız şeyin bir parçasıdır ve otomasyon potansiyel iş kaybı nedeniyle sıcak bir konudur. Uzmanlar, otomasyonun 2030 yılına kadar 73 milyon daha fazla işi ortadan kaldıracağını söylüyorlar. Ancak otomasyon, özellikle AI alanında bunları ortadan kaldırmanın yanı sıra işler de yaratıyor: Pundits, AI’daki işlerin 2020 yılına kadar 23 milyonda olacağını öngörüyor. İşler, geliştirme aşamasında yaratılacak , birkaç isim, programlama, test, destek ve bakım. Yapay Zeka mimarı böyle bir iştir. Bazıları yakında yetenekli profesyonellere ihtiyaç duyan veri bilimcileriyle rekabet edeceğini söylüyor.
2. Makine Öğrenmesi (Machine Learning – ML)
Makine Öğrenmesi AI’nın bir alt kümesidir. Makine Öğrenmesi ile, bilgisayarlar, yapmak için programlanmadıkları bir şeyi yapmayı öğrenmeye programlanır: Kelimelerin tam anlamıyla veri kalıplarını ve içgörülerini keşfederek öğrenirler. Genel olarak, denetlenen ve denetlenmeyen iki tür öğrenimimiz vardır.
Makine Öğrenmesi AI’nın bir alt kümesi olsa da, Yapay Sinir Ağları, Doğal Dil İşleme (NLP) ve Derin Öğrenme dahil olmak üzere Makine Öğrenimi alanında da alt kümelerimiz bulunmaktadır. Bu alt kümelerin her biri, yalnızca büyüyecek bir kariyer alanında uzmanlaşmak için bir fırsat sunuyor.
Makine Öğrenmesi, her türlü sektörde hızla uygulanmakta ve bu sayede yetenekli profesyoneller için büyük bir talep yaratmaktadır. Makine Öğrenimi pazarının 2022 yılına kadar 8.81 milyar dolara çıkması bekleniyor. Makine Öğrenimi uygulamaları veri analizi, veri madenciliği ve kalıp tanıma için kullanılıyor. Tüketici tarafında, Makine Öğrenimi, yapabileceği birçok görevden yalnızca birkaçını adlandırmak için web arama sonuçlarını, gerçek zamanlı reklamları ve ağa izinsiz giriş tespitini sağlar.
Bizim adımıza sayısız görevleri tamamlamanın yanı sıra, işler üretiyor. Makine Öğrenmesi işleri, yaklaşık 2.000 iş ilanıyla LinkedIn’in en yeni ortaya çıkan işleri arasında yer almaktadır. Ve bu işler iyi para veriyor: 2017’de, bir makine öğrenim mühendisi için medyan maaş 106.225 dolardı. Makine Öğrenmesi işleri, mühendisleri, geliştiricileri, araştırmacıları ve veri bilimcilerini içerir.
3. Robotik Proses Otomasyonu veya RPA
AI ve Makine Öğrenimi gibi, Robotik Süreç Otomasyonu veya RPA, işleri otomatikleştiren başka bir teknolojidir. RPA, uygulamaları yorumlama, işlemleri işleme, veriyle ilgilenme ve hatta e-postalara yanıt verme gibi iş süreçlerini otomatikleştirmek için yazılım kullanımıdır. RPA, insanların yaptığı eski görevleri tekrar eder. Bunlar sadece düşük ücretli bir işçinin temel görevleri değildir: yaptığımız faaliyetlerin yüzde 45’ine kadarını finans yöneticileri, doktorlar ve CEO’ların çalışmaları dahil olmak üzere otomatik hale getirebilirsiniz.
Forrester Research, RPA otomasyonunun 230 milyon veya daha fazla bilgi çalışanının geçimini veya küresel işgücünün yaklaşık yüzde 9’unu tehdit edeceğini tahmin etmesine rağmen, RPA mevcut işleri değiştirirken yeni işler de yaratıyor. McKinsey, mesleklerin yüzde 5’inden daha azının tamamen otomatikleştirilebileceğini ancak yaklaşık yüzde 60’ının kısmen otomatikleştirilebileceğini tespit ediyor.
Geleceğe bakan ve teknoloji trendlerini anlamaya çalışan BT uzmanı olarak, RPA, geliştirici, proje yöneticisi, iş analisti, çözüm mimarı ve danışmanı gibi birçok kariyer fırsatı sunar. Ve bu işler iyi para veriyor. SimplyHired.com, ortalama RPA maaşının 73.863 dolar olduğunu söylüyor; ancak bu, orta seviye geliştiricilere yönelik maaşlardan kıdemli çözüm mimarlarına kadar olan maaşlardan ve ortalama% 10’unun yıllık 141.000 dolardan fazla kazandığı anlamına geliyor.
4. Blockchain
Her ne kadar çoğu kişi Bitcoin gibi kripto para birimleri ile ilgili olarak blockchain teknolojisini düşünüyor olsa da, blockchain birçok yönden yararlı olan güvenlik sunar. En basit ifadeyle, blockchain yalnızca ekleyebileceğiniz, ondan uzaklaşmayacak veya değişmeyecek veriler olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla “zincir” terimi, çünkü bir veri zinciri yapıyorsunuz. Önceki blokları değiştirememek, onu bu kadar güvenli yapan şeydir.
Bu yüksek güvenlik, blockchain’in şifreleme para birimi için kullanılmasının nedeni ve kişisel tıbbi veriler gibi bilgilerin korunmasında neden önemli bir rol oynayabileceğidir. Blockchain burada açıklandığı gibi küresel tedarik zincirini büyük ölçüde geliştirmek ve sanat ve emlak gibi varlıkları korumak için kullanılabilir.
Blockchain teknolojisinin kullanımı arttıkça, yetenekli profesyoneller için talep de artmaktadır. Bu bakımdan biz zaten geride kaldık. Techcrunch.com’a göre, blockchain ile ilgili işler, her bir blockchain geliştiricisi için 14 iş açılışına sahip ikinci en hızlı büyüyen iş kategorisidir. Bir blockchain geliştiricisi, blockchain teknolojisini kullanan mimari ve çözümler geliştirme ve uygulamada uzmanlaşmıştır. Blockchain geliştiricisinin yıllık ortalama maaşı 130.000 dolar.
5. Edge Teknolojisi
Eskiden izlemesi gereken bir teknoloji trendi olan bulut bilişim, piyasadaki en büyük oyuncular AWS (Amazon İnternet Servisleri), Microsoft Azure ve Google Cloud ile ana akım olmuştur. Bulut bilişimin benimsenmesi, giderek daha fazla işletme bir bulut çözümüne geçiş yaptıkça, hala büyümektedir.
Birlikte çalıştığımız veri miktarı artmaya devam ettikçe, bazı durumlarda bulut bilişimin eksikliklerini fark ettik. Edge computing, bu problemlerin bir kısmını bulut bilişimin neden olduğu gecikmeyi atlamanın ve işlem için veri merkezlerine veri almanın bir yolu olarak çözmeye yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bilgisayarın olması gereken yere daha yakın olacaksa “kenarında” olabilir. Bu nedenle, uç bilgisayar kullanımı, zaman zaman hassas verileri, merkezi bir konuma sınırlı veya hiç bağlantısı olmayan uzak konumlarda işlemek için kullanılabilir. Bu gibi durumlarda, edge computing, mini veri merkezleri gibi davranabilir. Nesnelerin İnterneti (IoT) cihazlarının kullanımı arttıkça uç hesaplama artacaktır. 2022’ye gelindiğinde, küresel uç hesaplama pazarının 6.72 milyar dolara ulaşması bekleniyor.
6. Sanal Gerçeklik ve Artırılmış Gerçeklik
Sanal Gerçeklik (VR) kullanıcıyı bir ortama çekerken, Artırma Gerçekliği (AR) ortamını geliştirir. VR, şu ana kadar öncelikle oyun oynamak için kullanılmış olmasına rağmen, aynı zamanda ABD Donanması, Ordu ve Sahil Güvenlik gemi kaptanlarının yetiştirilmesi için kullanılan bir simülasyon yazılımı olan VirtualShip’te olduğu gibi eğitim için de kullanıldı. Popüler Pokemon Go AR’nin bir örneğidir.
Her ikisi de bir yaralanma sonrası eğitim, eğlence, eğitim, pazarlama ve hatta rehabilitasyon alanlarında büyük bir potansiyele sahiptir. Bu Pepsi Max otobüs barınağında olduğu gibi ya doktorları ameliyat yapmak, müze sakinlerine daha derin bir deneyim sunmak, tema parklarını geliştirmek ve hatta pazarlamayı arttırmak için kullanılabilir.
Monster.com’daki bir makaleye göre, VR bilgisine sahip iş adaylarına olan talep yüzde 37 arttı, ancak potansiyel çalışanlar yetersiz durumda. Bu talep yalnızca artacaktır. VR pazarında, Google, Samsung ve Oculus gibi büyük oyuncular var, ancak birçok yeni girişim var ve işe yarayacaklar – veya yetersiz kalmaya çalışacaklar. VR’ye başlamak için çok fazla uzmanlık bilgisi gerekmez. Temel programlama becerileri ve ileri görüşlü bir zihniyet bir işe girebilir, ancak diğer işverenler aynı zamanda bir yetenek seti ve donanım mühendisi olarak optik arayacaklardır.
7. Siber Güvenlik
Siber güvenlik, bir süredir etrafta olduğu göz önüne alındığında, gelişen bir teknoloji gibi görünmeyebilir, ancak diğer teknolojiler gibi gelişmektedir. Bu kısmen çünkü tehditler sürekli yeni. Yasadışı bir şekilde verilere erişmeye çalışan kötü niyetli hackerlar yakın zamanda vazgeçmeyecekler ve en sert güvenlik önlemlerinden bile geçmenin yollarını bulmaya devam edecekler. Ayrıca kısmen, güvenliği arttırmak için yeni teknolojilerin uyarlanmasından kaynaklanmaktadır.
Bir uzmana göre bu gelişmelerin üçü donanım doğrulama, bulut teknolojisi ve derin öğrenmedir. Bir diğeri, listeye veri kaybını önleme ve davranışsal analitik ekler. Bilgisayar korsanlarımız olduğu sürece, gelişen bir teknoloji olarak siber güvenliğe sahip olacağız çünkü bu bilgisayar korsanlarına karşı savunmak için sürekli gelişecektir.
Siber güvenlik profesyonellerine olan güçlü ihtiyacın kanıtı olarak, siber güvenlik işlerinin sayısı diğer teknoloji işlerinden üç kat daha hızlı artmaktadır. Ancak, bu işleri doldurmaya gelince yetersiz kalıyoruz. Sonuç olarak, 2021 yılına kadar 3,5 milyon dolmamış siber güvenlik işine sahip olacağımız tahmin ediliyor.
Birçok siber güvenlik işi altı rakamlı gelirler sağlar ve roller, etik korsanlardan güvenlik mühendisine ve Güvenlik Şefine kadar değişebilir ve bu alana girmek ve bu alanla ilgilenmek isteyenlere umut verici bir kariyer yolu sunar.
8. Nesnelerin İnterneti (Internet of Things – IoT)
Akıllı telefonunuzda oynayacağınız bir oyun gibi görünse de, Nesnelerin İnterneti (IoT) gelecek. Artık birçok “şey” WiFi bağlantısı ile inşa ediliyor, yani İnternete ve birbirlerine bağlanabilirler. Dolayısıyla, Nesnelerin İnterneti veya IoT. IoT, cihazların, ev aletlerinin, araçların ve daha fazlasının İnternet üzerinden bağlanmasını ve veri alışverişinde bulunmasını sağlar. Ve IoT’nin yalnızca başlangıç aşamasındayız: 2017’de 8,4 milyara ulaşan IoT cihazı sayısının 2020 yılına kadar 30 milyar cihaza ulaşması bekleniyor.
Tüketiciler olarak, zaten IoT’den yararlanıyoruz. Çalışmaya ne zaman ayrıldığımızı unutursak ve eve giden yolumuza giden fırınları ısıtıp, Fitbit’lerimizde formumuzu takip ederken ve Lyft ile gezerken kapılarımızı uzaktan kilitleyebiliriz. Ancak işletmelerin şimdi ve yakın gelecekte kazanacakları çok şey var. IoT, veriler toplanır ve analiz edilirken işletmeler için daha iyi güvenlik, verimlilik ve karar vermeyi sağlayabilir. Tahmini bakımı sağlayabilir, tıbbi bakımı hızlandırabilir, müşteri hizmetlerini geliştirebilir ve henüz hayal bile etmediğimiz yararlar sağlayabilir. Bununla birlikte, IoT’nin geliştirilmesi ve kabul edilmesindeki bu neme rağmen, uzmanlar IoT işlerinde yeterince BT uzmanının eğitilmediğini söylüyor. ITProToday.com adresinde yayınlanan bir makalede, henüz boru hattında bulunmayan 200.000 daha fazla BT çalışanına ihtiyacımız olacağını ve bir mühendis anketinin yüzde 25,7’sinin sektörün büyümenin önündeki en büyük engel olamayacağına inandığını belirtti.
IoT’de bir kariyere ilgi duyan biri için bu, motive olmuşsanız, işe başlamak için çeşitli seçenekler içeren, sahaya kolay giriş anlamına gelir. Gerekli beceriler arasında IoT güvenliği, bulut bilgi işlem bilgisi, veri analitiği, otomasyon, gömülü sistemlerin anlaşılması, cihaz bilgisi yer alıyor. Ne de olsa, Nesnelerin İnterneti ve bu şeyler çok ve çeşitlidir, yani ihtiyaç duyulan beceriler de budur.
0 yorum